Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Här är Västnylands egna lucior – kröning och fester ordnas på olika sätt

Uppdaterad 07.12.2021 11:29.
Fem personporträtt på fem unga kvinnor klädda i vitt.
Bildtext Nu har västnylänningarna valt sina egna lokala lucior.

Det ordnas en del luciakröningar i Västnyland i år. På grund av pandemiläget väljer Ingå att hålla festen utomhus, medan arrangören för Karis-Pojo lucia satsar på fjolårets lucia, som då spelades in i förväg.

Ingå lucia 2021 är Vega Sarkola. Luciatraditionen är viktig för Vega Sarkola och hon tycker det är en stor ära att få vara Ingås lucia. Hon vill sprida ljus och hopp, speciellt efter dessa tunga år vi har bakom oss.

Porträttbild på Ingås lucia 2021, Vega Sarkola.
Bildtext Vega Sarkola är Ingås lucia 2021.

Luciafesten och medborgarinstitutets julfest hålls på luciadagen, 13.12 klockan 19 ute på Sågens terrass. Rolf Sonntag kröner årets lucia.

På festen uppträder lucia med tärnor. Luciatåget går från Hembygdgårdens trappa och startar klockan 18 mot Strand. I år kommer lucia att åka genom byn på en traktor och Ingå FBK ställer upp med kårens gamla brandbil.

På festen uppträder också Degerby bortblandade kör. Till slut får alla dansa in julen med polonäs av Ingå folkdansare.

Arrangör är Ingå medborgarinstituts kamratförbund som uppmanar alla att klä sig varmt eftersom årets luciafest och mbi:s julfest på grund av rådande omständigheter (coronapandemin) hålls utomhus.


Lojobygdens lucia heter Sofia Jossfolk. Hon studerar vid Virkby gymnasium och under fritiden tycker hon om att teckna, läsa och tillbringa tid i stallet och rida. För Sofia Jossfolk är lucia en fin tradition.

Portättbild av Sofia Jossfol, Lojobygdens lucia 2021
Bildtext Sofia Jossfolk är lucia i Lojo.

Luciakröningen i Lojo sker 13.12 klockan 18 i Sankt Lars kyrka. Emma Theman kröner lucia Sofia Jossfolk.

Arrangör för lucia i Lojo är Svenska föreningen i Lojo.


Årets lucia i Tenala-Bromarv är Celine Lindholm. Celine Lindholm går i Höjdens skola i Tenala. Till hennes intressen hör bland annat att vara i naturen, spela piano och umgås med familjen och vänner.

Portätt på Cekline Lindholm Tenala-Bromarv lucia 2021.
Bildtext Celine Lindholm är årets lucia i Tenala-Bromarv.

Lucia är för Celine Lindholm en vacker och stämningsfull tradition. Lucia sprider värme, ljus, gemenskap, hopp och kärlek bland både yngre och äldre under det mörka vinterhalvåret.

Arrangör är Folkhälsan i Tenala och luciakröningen och festen hålls i år i Bromarv i Hembygdens väl. Luciakröningen är den 13.12 klockan 18.


I Ekenäs har invånarna valt Felicia Sundström till lucia. Hon studerar vid Ekenäs gymnasium, vistas gärna i naturen och dansar på sin fritid. För Felicia Sundström är lucia viktig för gemenskapen som hon gärna är med och delar.

Ekenäs lucia 2021 Felicia Sundström, en ung kvinna med långt ljust hår.
Bildtext Felicia Sundström är Ekenäs lucia 2021

Lucia Felicia Sundström kröns på traditionellt sätt på luciadagen, måndagen den 13 december klockan 18 i Ekenäs kyrka.

Kyrkoherde Anders Lindström håller kröningstalet. Vid kröningskonserten medverkar musikinstitutets körer under ledning av Monica Henriksson.

Kröningskonserten genomförs med gällande coronabegränsningar. Varje deltagare i publiken bör ha en sittplats och munskydd rekommenderas starkt.

Konserten filmas av Kex-tv och sänds onsdagen den 22.12 klockan 19.

Torsdagen den 23 december medverkar lucia vid julfredsandakten i Raseborgs slottsruiner klockan 18.


I Sjundeå heter årets lucia Sara Andberg. Lucia kröns i Sjundeå kyrka kl 18 på luciadagskvällen. Vid dörren kommer man att kontrollera covidintyg. Arrangör för lucia är Folkhälsan i Sjundeå.

Sjundeå lucia 2021 Sara Andberg, porträttbild av en ung kvinna med långt cendréfärgat hår.
Bildtext Sara Andberg är lucia i Sjundeå 2021.

Ingen ny lucia i Karis och Pojo, Hangö har inte haft lucia på flera år

Karis Lionsklubb, som av tradition brukar hålla i trådarna för Karis-Pojo lucia, kommer inte att ordna någon luciakröning eller fest i år. Klubbens past president Monika Wikström säger att klubben anser att coronaläget är så pass allvarligt att man inte vill riskera att någon av invånarna på äldreboenden utsätts för minsta lilla risk att smittas av covid-19.

Därför har man inte valt någon lucia i Karis och Pojo i år.

I stället visas fjolårets lucia, som filmades, också då på grund av coronaläget, på Kex-tv söndagen 12.12 och onsdagen 15.12.

Däremot kommer de äldre på boenden i Karis och Pojo att få ett julkort av Karis Lions. Korten görs av elever i Katarinaskolan, Billnäs skola och Kiilan koulu. Några dagisbarn i Karis hjälper också till med att tillverka julkort till de äldre.


Hangö har inte heller någon officiell lucia i år. Tidigare var det Folkhälsan i Hangö som höll liv i traditionen, men det är nu flera år sedan föreningen arrangerade luciakröning och fest i Hangö.

Artikeln uppdaterades 7.12 kl 10.01 med uppgifter och bild på lucia i Sjundeå. Artikeln uppdaterades igen 07.12 klockan 11.29 med ett montage där också bilden av Sjundeås lucia är med.

Diskussion om artikeln