Hungersnöd, klimatförändring och pandemi: Biståndsbehovet i världen rekordhögt – utan åtgärder kan 2022 bli katastrofalt
Behovet av humanitärt bistånd väntas nå rekordnivåer under år 2022, varnar FN i rapporten Global Humanitarian Overview. Nästa år uppskattas över 274 miljoner människor att behöva någon form av bistånd.
Det är ungefär lika många som antalet invånare i världens fjärde befolkningsrikaste land, Indonesian.
Det är en ökning med 250 procent från år 2015. Då behövde en person på 95 behövde hjälp. Nu är motsvarande siffra en på 29.
Rapporten Global Humanitarian Overview ges ut årligen av FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp OCHA.
Orsaken till att nästa års biståndsbehov ökar så pass mycket är bland annat coronapandemin, klimatförändringen och konflikter.
Biståndsbehovet är störst i bland annat Afghanistan, Syrien, Jemen, Etiopien och Myanmar.
– Klimatkrisen slår till mot världens mest sårbara människor. Utdragna konflikter fortgår och instabiliteten har förvärrats i flera delar av världen – särskilt i Etiopien, Myanmar och Afghanistan. Pandemin är inte över och fattiga länder saknar vaccin, säger FN:s chef för bistånd Martin Griffiths.
Antalet människor i nöd har aldrig varit så stort som nu, menar Griffiths.
FN vädjar nu om 41 miljarder dollar i nödhjälp till de allra mest behövande. Det är en rekordhög summa, och i år har FN lyckats samla in knappt hälften av det bistånd man begärt.
23 miljoner barn utan rekommenderade vaccin
Coronapandemin och de restriktioner som införts runtom i världen med anledning av den har drivit 20 miljoner människor över gränsen till absolut fattigdom.
Dessutom har pandemin rubbat hälsovårdssystemen globalt, där exempelvis antalet hiv-, malaria- och tuberkolostester har rasat med över 40 procent. 23 miljoner barn har blivit utan de vaccin som alla barn rekommenderas att få.
Samtidigt har de naturkatastrofer som går att koppla till klimatförändringen blivit allt mer vanliga. Rapporten varnar för att uppemot 216 miljoner människor kan tvingas lämna sina hem och flytta till något annat ställe i hemlandet fram till år 2050.
Klimatförändringen bidrar till att öka hungersnöden och försämrar livsmedelsförsörjningen globalt.
45 miljoner människor i 43 länder på randen till svält
I rapporten ingår det landsspecifika planer för 30 länder globalt, hälften av dem afrikanska. Resten är främst länder i Mellanöstern eller Latinamerika.
Omkring 45 miljoner människor i 43 länder befinner sig på randen till svält, enligt tidigare FN-rapporter.
– Utan fortgående och omedelbara åtgärder kan 2022 bli katastrofalt, betonas det i rapporten.
Redan nu är över 810 miljoner människor i världen undernärda.
Särskilt Etiopien oroar
I rapporten framgår det att uppskattningsvis 24 miljoner människor i Afghanistan behöver hjälp för att klara livhanken på grund av pågående konflikter, politisk instabilitet, coronaviruset, den trängda ekonomin och den värsta torkan på åratal.
– Vi lämnade aldrig Afghanistan. Vi är där nu och har en projektplan för nästa år med tre gånger så mycket resurser som i årets plan på grund av de omständigheter ni känner till så väl, kommenterade Griffiths.
Talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti, vilket lett till att ekonomin är i fritt fall medan landet lider av den värsta torkan på årtionden.
Särskilt läget i Etiopien oroar, där tusentals människor har dött i kriget som pågått i över ett år. Konflikten har drivit en miljon människor på flykt,
Etiopien är ett särskilt orosmoment enligt Griffiths, eftersom konflikten riskerar att spridas till hela landet och således splittra hela samhället. Det skulle å sin sida driva iväg ännu fler människor, i likhet med efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan.
Enligt FN är över en procent av världens befolkning på flykt.
Källor: AFP, AP, Global Humanitarian Overview 2022, FN