Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vårdreformen gör projekt riskfyllda – Raseborg backar och söker inte statligt stöd för äldreboende i Ekenäs

Från 2021
En snötäckt skogsdunge i en vägkorsning.
Bildtext Raseborgs stad planerar ett äldreboende vid Liljedahlsgatan i Ekenäs. Arkivbild.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Raseborgs stad ansöker inte om statligt stöd för att bygga det nya äldreboendet i centrum av Ekenäs.

Raseborgs stad ansöker inte om statligt stöd för att bygga det nya äldreboendet i centrum av Ekenäs.

I och med att välfärdsområdet tar över kommunernas social- och hälsovård är projektet så pass riskfyllt, att staden vill ha möjlighet att använda fastigheten till också andra ändamål.

Äldreboendet ska vara färdigt 2024

Äldreboendet på Liljedahlsgatan i Ekenäs ska börja byggas år 2022 och det är meningen att det ska stå färdigt 22 månader senare år 2024. Undantagstillståndet för bygget är redan godkänt, men eftersom budgeten har stigit måste staden nu ansöka om ett nytt.

Enligt det godkända tillståndet skulle det kosta 9,2 miljoner euro att bygga boendet. Den senaste uppskattningen är att projektet landar på drygt 10,4 miljoner euro. I investeringsförslaget för år 2022-2024 var elva miljoner reserverade för projektet år 2022.

Av summan på elva miljoner kunde staden få så kallat Ara-stöd på närmare tre miljoner euro. Men Raseborgs stadsstyrelse beslöt att låta bli att ansöka om det statliga stödet eftersom det innebär att staden i så fall binder sig vid vissa villkor. 

Det handlar till exempel om vad fastigheten kan användas till och vem den kan överlåtas till.

Raseborg binder sig inte till villkor då projektet riskfyllt

Orsaken finns i social- och hälsovårdsreformen, som innebär att Västra Nylands välfärdsområde tar över bland annat äldrevården.

Det är nämligen oklart om välfärdsområdet kommer att hyra fastigheten på Liljedahlsgatan från och med år 2027. Raseborgs stadsstyrelse bedömer därför att det är ett så pass riskfyllt projekt att det bättre att inte binda sig vid de villkor som Ara-understöd innebär.

Stadsstyrelsen beslöt på sitt möte 29.11 att fullmäktige reserverar ett anslag på tolv miljoner euro som leasingfinansiering för år 2022.

Ärendet ska behandlas i fullmäktige i samband med stadsstyrelsens budgetförslag.

Diskussion om artikeln