Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö till STT: "Nato ökar tryggheten och stabiliteten i Europa"

Från 2021
President Niinistö håller presskonferens.
Bildtext Inget nytt under solen, konstaterar president Niinistö om Rysslands kritiska hållning till Natos verksamhet. Arkivbild.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Förhållandet mellan Nato och Ryssland är uselt, och båda beskyller varandra för upptrappning vid den rysk-ukrainska gränsen. Republikens president Sauli Niinistö konstaterar att Rysslands kritiska hållning till Nato inte är något nytt.

Anklagelserna haglade tätt igår, då Nato-länder och Ukraina beskyllde Ryssland för provocerande beteende vid den ukrainska gränsen, medan Ryssland svarade med liknande anklagelser.

I ett tal sa president Vladimir Putin att Ryssland vill ha skriftliga garantier om att Nato inte ska expandera österut samt att vapensystem inte ska placeras i Rysslands närhet.

Uttalandet är riktat mot grannlandet Ukraina, som gärna skulle bli Nato-medlem.

Till nyhetsbyrån STT säger president Sauli Niinistö att en Nato-ansökan inte angår en tredje part.

– Beslut om nya medlemmar fattas mellan aspirantlandet och Natos 30 medlemmar, och beslutet om medlemskap är en sak mellan den sökande och Natos medlemsländer, säger Niinistö.

Enligt Niinistö är Rysslands kritiska hållning mot Natos expandering och militära verksamhet inget nytt.

Nato en positiv faktor i Europa

För Finlands del konstaterar Niinistö att nationella handlings- och valmöjligheter utgör en grund för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Det här omfattar enligt Niinistö också möjligheten att alliera sig militärt och söka medlemskap i Nato.

– En viktig del av den här helheten är Natos så kallade öppna dörrars politik, alltså att ett medlemskap förblir möjligt för länder som uppfyller Natos kriterier.

I europeisk kontext ser president Niinistö positivt på Natos inverkan.

– Finland anser Nato vara en faktor som ökar tryggheten och stabiliteten i Europa.

Källa: STT