Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Har Sverige kommit ikapp guldlaget Finland? Är utmanare fortfarande utmanare? Yle Sporten listar VM-frågorna – experten lyfter ikonen Mika Kohonens roll

Finland firar i VM-finalen i innebandy 2018.
Bildtext Sami Johansson, Janne Lamminen, Nico Salo och Mikko Hautaniemi firar i VM-finalen 2018. Hela kvartetten är med fortfarande.

Bara guld finns som mål när Finland startar hemma-VM i innebandy – och Yle Sportens expert ser ingen orsak till tvivel. När Finland stöter på grenens andra stornation Sverige finns ett frågetecken: Klarar åldersstigna Finland ett för uppskruvat tempo?

Under nio dagar kommer Helsingfors att fyllas av VM-innebandy. Ett år efter ursprunglig tidtabell är det dags för tidernas tredje VM-turnering på finsk mark.

För elva år sen blev det finländskt guld i Helsingfors – och Yle Sportens expert Sebastian Freudenthal tror på det finska VM-laget inför fredagens premiär mot Danmark.

– Finlands förbundskapten Petteri Nykky har definitivt ett lag som han litar på, och jag tvivlar verkligen inte det minsta heller. Jag tror på Finland – trots att Krister Savonen är skadad. Det är jättesynd.

Innebandy-VM i Helsingfors

Dagarna före VM-starten kom det tunga beskedet att Savonen inte kan spela. Han ersätts av Otto Lehkosuo i backbesättningen.

– Savonen är Finlands skickligaste och kreativaste back. Han kan hitta på det oväntade, slå fina passningar och gör grejer som andra inte vågar. Nu saknas det lite – och Finland måste ha backar som kan hålla i bollen och vara farliga.

Trots det här avbräcket är allt annat än en ny VM-final en stor missräkning för Finland.

Men vilka är de hetaste frågorna inför VM-starten? Vi listar fem stycken inför fredagens premiär!

1. Håller Finlands målvaktsduo för trycket?

Då Finland tog VM-guld i Riga 2016 och Prag 2018 var det samma man mellan stolparna. Eero Kosonen ansågs vara världens bästa målvakt – men nu finns han inte med i landslaget längre.

I Kosonens frånvaro är det Lassi Toriseva (Classic) och Joonas Kaltiainen (Oilers) som bär ansvaret på målvaktssidan.

Lassi Toriseva höjer bucklan efter Classics guld.
Bildtext Classics guldmålvakt Lassi Toriseva förväntas ta hand om platsen i det finländska målet.

Freudenthal ser ingen större orsak till oro för att de lite mindre rutinerade målvakterna ska kröka rygg i hemma-VM.

Han litar på att landslagets målvaktstränare Henri Toivoniemi – också dubbel världsmästare som spelare – har gått igenom utgångsläget många gånger tillsammans med förbundskapten Nykky.

– Ett finskt innebandylandslag har aldrig fallit på en dålig målvakt. Snarare tvärtom, utespelarna har känt trygghet i att det finns en målvakt bakom dem som tar allt som går att ta. Nykky är erfaren och jag litar på att han har byggt laget på samma sätt igen. Alla känner trygghet och vågar prestera.

2. Efter två raka VM-guld – finns det någon risk för mättnad i Finland?

En målvakt, fem backar och sju anfallare fanns med då Finland tog VM-guld för tre år sen. Nio av spelarna i årets VM-trupp är över 30 år och ett par av dem var till och med då landslaget vann guld på hemmaplan för elva år sen.

Ingen risk för mättnadskänsla, slår Freudenthal ändå fast.

Finlands VM-trupp

Däremot poängterar Yle Sportens expert att Nykky och resten av tränarstaben har viktiga uppgifter då det gäller att skapa en avslappnad stämning. En grenikon får en avgörande roll där.

– Mika Kohonen är med igen, och jag vet inte vilket VM i ordningen det handlar om för hans del (tolfte totalt, gjorde elva som spelare, red. anm.). Han är inte med för att han är en jättemeriterad tränare. Han känner största delen av spelarna och vet mycket om det som rör sig mellan öronen.

– Han blir definitivt en länk mellan spelarna och tränarstaben. Han kan känna spelarna på pulsen och förmedla stämningen bland dem vidare.

Mika Kohonen håller upp VM-pokalen och lagkamraterna gör vågen bakom honom.
Bildtext Tre år efter sista VM-turneringen som spelare är Mika Kohonen med i Finlands tränarstab.

Och för att agera kökspsykolog: en rutinerad trupp kan hantera det ovanligt stora trycket som uppstår runt ett hemma-VM.

3. Sju år sen Sveriges senaste VM-guld – har de kommit ikapp?

Efter VM-finalen 2018 har Finland och Sverige mötts åtta gånger. Sverige har vunnit fem av mötena – bland annat de tre senaste som spelades tidigare i höst.

Den färskaste drabbningen slutade med en blågul 8–3-seger i en turnering i Tjeckien. Har Sverige kommit ikapp?

– Jag skulle inte dra för stora slutsatser, men det är klart att man höjer lite på ögonbrynen. Sverige har analyserat Finland på ett annat sätt. De vet att de inte kan gå in med attityden att de är bättre och har fler stjärnspelare. De måste göra något annorlunda, säger Freudenthal.

Kim Nilsson och Nico Salo i landskamp.
Bildtext Kim Nilsson och Nico Salo i en landskamp i oktober.

Vad innebär det?

Freudenthal pekar på mångsidigheten i Sveriges lag. Finland kan inte riktigt matcha den.

– De har spelare för många olika matchbilder. Finland är byggt för Nykkys spelstil. Om tempot i matchen stiger för mycket tror jag att det är en nackdel för Finland.

4. Kan Tjeckien eller Schweiz stoppa en drömfinal?

Två gånger i VM-historien har det inte blivit en finaluppgörelse mellan Finland och Sverige. 1998 spelade Schweiz final, 2004 tog sig Tjeckien till spel om guldet.

Freudenthal tror inte att sportens två utmanare kan sätta punkt för en helnordisk final i Helsingfors.

Finland spelar mot Tjeckien i landskamp i innebandy.
Bildtext I Finlands senaste landskamp blev det förlust efter straffar mot Tjeckien.

Den tidigare finske guldtränaren Petri Kettunen har ändå något spännande på gång i Tjeckien.

– Jag tror att den här turneringen kommer för tidigt, men de har ett väldigt ungt och rörligt lag med skickliga spelare. De har en egen, aktivare spelstil, Kettunen gör ett starkt jobb där och på sikt hoppas jag att Tjeckien kan gå in mellan Finland och Sverige.

– Schweiz har funnit sig i rollen som utmanare. De är mentalt på den nivån. Om de ska slå Finland eller Sverige måste motståndaren misslyckas lite och Schweiz ska prestera maximalt.

5. Är det här VM-formatet vettigt?

Evighetsfrågan i innebandy, konstaterar Freudenthal.

Sporten lider fortfarande av bristen på bredd. Finland och Sverige är världsledande, Tjeckien och Schweiz hänger på. Resten är klasser sämre.

I gruppspelet ställs Finland också mot Lettland och Danmark. Tidigare år har den typen av matcher inneburit segersiffror som inte gynnar någon.

– Jag tror inte att det vore bra för framtiden att stänga in VM och bara ta med de allra bästa.

Totalt är sexton länder med i herr-VM: elva från Europa, tre från Asien och två från Nordamerika.

– För att titulera sig VM måste det finnas med länder från olika kontinenter... Men det är klart att de mindre nationerna har haft många år på sig att göra något, men klasskillnaden består.