Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Långa köer till coronatest i Vasa – också vaccinet är populärt nu

Från 2021
Skylt med texten "corona provtagning"
Bildtext Coronatesterna görs i Vasa på Kaserntorget.
Bild: Filip Sten / Yle

De senaste dagarna har man fått köa ibland i över en timme till coronatest i Vasa – och vissa har till och med fått gå hem otestade då teststationen stängt, trots att många ännu väntade på sin tur. Nu överväger man förlängda öppettider vid coronatestningen

På torsdag eftermiddag ringlade sig kön med uppskattningsvis närmare 50 bilar runt Kaserntorget. Då uppgick kö-tiden till över en timme. Läget var det samma på onsdag kväll.

– Visst kommer det här hårda trycket på coronatestningen som något av en överraskning, säger Vasas ledande läkare Heikki Kaukoranta.

Den senaste veckan har det varit flera större exponeringar i Vasa.

– Det gör att många upplever att de har symptom och vill testa sig, säger Kaukoranta.

Tält för coronatest i vintrigt Vasa.
Bildtext Coronatesterna görs i Vasa på Kaserntorget.
Bild: Filip Sten / Yle

Nu planeras att förlänga öppettiderna för coronatestningen. I dagsläget stänger stationen klockan 17 och med den mängd som vill ha coronatest som råder nu kan det vara för tidigt.

– Vi har planerat tillsammans med Vasa centralsjukhus men inget är klart ännu. Men vi kan alltså förvänta oss förlängda öppettider inom kort, säger Kaukoranta på torsdagen.

Det är inte bara coronatest som folk har köat till, onsdagkvällens drop-in coronavaccineringstillfälle vid huvudhälsostationen vid Dammbrunnen var också överraskande populärt.

Tillfället som var utannonserat till klockan 16-18 satte igång redan vid 15-tiden, eftersom folk köade för vaccin redan då.

– Totalt 343 personer fick vaccin på onsdagskvällen vilket var överraskande många, säger Heikki Kaukoranta.

Läkare som står utomhus med munskydd.
Bildtext Heikki Kaukoranta är ledande läkare i Vasa.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Av dessa var det drygt 100 som fick första dosen, ett fyrtiotal fick andra dosen och nästan 200 personer fick den tredje dosen coronavaccin.

För närvarande ges den tredje dosen coronavaccin till personer över 60 år och till personer i riskgrupperna 1 och 2.

– Vi fick ringa in personal som var på ledigt, och de som var på jobb offrade till och med matpauserna, säger Kaukoranta.

Nästa drop-in vaccineringstillfälle i Vasa är på tisdag den 7.12 kl 08.00-15.30 vid Kyrkoesplanadens hälsostation.