Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Slovakiens Jagr" gjorde första ligamålet – TPS vann toppmötet mot Kärpät

Juraj Slafkovsky på isen.
Bildtext Juraj Slafkovsky gjorde mål mot Kärpät.

Det dröjde till den 17:e matchen men nu är Juraj Slafkovsky målskytt i ishockeyligan. Den slovakiske stortalangen gjorde det andra målet för TPS när laget slog toppkonkurrenten Kärpät med 4–3. Det var en fin torsdag här i Åbo, säger han efter segern.

Juraj Slafkovsky spås en lysande framtid och förväntas gå tidigt i NHL-draften nästa sommar. 17-åringen har redan jämförts med flera stora spelare och fått smeknamnet "Slovakiens Jagr".

Slafkovsky VM-debuterade på seniornivå i våras och den här säsongen har han slagit sig in i ishockeyligan för TPS. Under hösten har han noterats för tre passningspoäng, och i säsongens 17:e match kom karriärens första ligamål.

I början av den andra perioden fick Slafkovsky pucken i sarghörnet, han skar in mot mitten och avfyrade ett handledsskott som gick in bakom Stanislav Galimov.

– Jag har väntat långe på målet. Jag försökte skjuta högt men pucken gick längs isen men jag bryr mig inte, jag räknar alla mål och är väldigt glad, säger Slafkovsky till CMore.

Målet betydde 2–2 och TPS gick sedan upp i en 4–2-ledning i den andra perioden.

Kärpät fick häng då Ville Kouvunen reducerade med en och en halv minut kvar till pausvilan, men laget fick inte in någon kvittering i den sista perioden.

TPS höll undan och besegrade Kärpät för första gången den här säsongen. Segern gör att TPS toppar tabellen med fyra poäng före KooKoo.

– Det var en fin torsdag här i Åbo. Jag är väldigt glad över att vi vann den här matchen. Vårt boxplay var väldigt bra och det avgjorde, säger Slafkovsky.

Resultat:

HPK – Lukko 2–1 efter förlängning (0–0, 0–0, 1–1, 1–0)
43.03 0–1 Scott Pooley (Linus Nyman, Sebastian Repo)
57.14 1–1 Arttu Pelli (Antti Pihlström, Michael Joly)
61.58 2–1 Michael Joly (Ryan Johnston, Markus Nenonen) pp

TPS – Kärpät 4–3 (1–1, 3–2, 0–0)
10.43 1–0 Jonne Tammela (Aleksi Matinmikko, Filip Sandberg)
15.22 1–1 Troy Bourke (Petter Emanuelsson, Casey Wellman)
24.19 1–2 Mika Pyörälä (Saku Mäenalanen, Ludwig Byström)
25.11 2–2 Juraj Slafkovsky (Tyler Steenbergen, Aleksi Matinmikko)
26.43 3–2 Markus Nurmi (Juuso Pärssinen)
37.28 4–2 Eetu Liukas bp
38.28 4–3 Ville Koivunen (Casey Wellman, Petter Emanuelsson)