Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Luciatåget genom Helsingfors centrum ställs in

Från 2021
Lucia på Domkyrkans trappa.
Bildtext Arkivbild från luciakortegen 2019.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Även i år inhiberas luciatåget genom Helsingfors. Vanligtvis samlar luciakortegen omkring 30 000 personer, som kommer för att se Finlands Lucia.

Tilde Polviander, som har valts till Finlands Lucia i år, kommer ändå att krönas i direktsändning den 13 december.

"Folkhälsan följer myndigheternas anvisningar och gör allt organisationen kan för att luciafirandet ska vara tryggt både för lucia och för hennes följe, för dem hon besöker och för åskådarna," skriver Folkhälsan på sin webbplats.

Helsingfors domkyrka kommer ändå kanske att vara öppen för publik, men antalet personer i publiken kommer att begränsas och covidintyg kommer antagligen att krävas, meddelar Folkhälsan.

Lucia kommer inte att delta i den traditionsenliga kortegen genom staden, utan kommer att intervjuas på trappan och sedan gå in igen.

Luciakandidat Tilde Polviander ler till kameran.
Bildtext Tilde Polviander som valts till Finlands Lucia 2021.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

"I år, liksom i fjol, är vi tvungna att anpassa firandet till den rådande pandemisituationen. Samtidigt anser Folkhälsan att det är viktigare än på länge att låta lucia sprida värme, ljus och hopp till alla som behöver det," skriver Folkhälsan.

Finlands Lucia brukar efter kröningen åka på turné runtom i landet och gå på besök till exempelvis sjukhus och på äldreboenden. Folkhälsan uppger att besöken kommer att ordnas på ett coronatryggt sätt och att en video bandas in som sedan kan visas då besöken inte kan göras tryggt.

Evenemanget kan ännu ändra form, beroende på coronaläget.

Medlen från luciainsamlingen används för att stöda familjer som kämpar med en jobbig vardag, enligt Folkhälsan.