Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alec Baldwin i intervju: "Någon bär ansvaret för olyckan, men den personen är inte jag"

Uppdaterad 03.12.2021 07:52.
Alec Baldwin i intervju med ABC:s journalist George Stephanopoulos.
Bildtext Alec Baldwin i intervju med ABC:s journalist George Stephanopoulos.
Bild: BACKGRID

Skådespelaren Alec Baldwin säger att han inte är ansvarig för vapenolyckan på en filminspelning i oktober, där en person dog och en skadades. Skådespelarens ansvar är en svår fråga, sa Baldwin i sin första intervju om olyckan.

– Jag känner att någon bär ansvaret för det som hände, men jag vet att den personen inte är jag. Jag hade tagit livet av mig om jag trodde att jag var ansvarig, och det är inte något jag tar lätt på, sa Baldwin i en exklusiv känslosam intervju för tv-kanalen ABC News, som publicerades natten till fredag finsk tid.

Den 42-åriga filmfotografen Halyna Hutchins dog och regissören Joel Souza skadades då ett vapen som Baldwin höll i fyrades av under inspelningen av filmen Rust i oktober.

Olyckan utreds fortfarande av polismyndigheter i New Mexico, där filmen spelades in. Tillsvidare står ingen åtalad i fallet.

Baldwin trodde att vapnet var säkert och säger att de som arbetade med att kontrollera vapnen på inspelningen hade sagt att vapnet var "kallt", det vill säga inte innehöll skarp ammunition.

– Människor som kan och vet har sagt till mig att det är mycket osannolikt att jag kommer att åtalas för någonting brottsligt, sa Baldwin.

Han sa också att han aldrig skulle rikta ett vapen mot någon och avfyra det.

Baldwin berättade i intervjun för första gången med egna ord vad som hände.

Blommor och ljus står på ett bord framför ett foto på en kvinna.
Bildtext En minnesstund för Hutchins i oktober 2021.
Bild: AOP

Den ödesdigra dagen övade Baldwin för en scen tillsammans med Hutchins. Baldwin berättade att Hutchins handledde honom och gav honom råd om bland annat hur han skulle hålla vapnet i rätt position.

– Vi spelar in en scen och jag ska spänna vapnet. Jag frågade "vill du se det"? och hon svarade ja. Så jag tar pistolen och börjar spänna den. Jag rör inte avtryckaren. Jag frågade "ser du?" och hon sa "böj ner det lite så där". Och jag spände pistolen och sa "ser du, så här?" Och så släpper jag hanen och pistolen avfyrar ett skott.

Baldwin sa i intervjun med ABC-journalisten George Stephanopoulus att han först trodde att Hutchins svimmat. Det var flera timmar senare som han fick veta att hon dött.

"Kunde inte bry mig mindre om min karriär längre"

Baldwin har kritiserats för att han inte själv kontrollerade pistolen. I intervjun avfärdade han kritiken och sa att han litade på att de som ansvarade för vapnen och säkerheten gjorde sitt jobb.

På frågan om vad skådespelarens ansvar är svarade Baldwin att det är en svår fråga.

– Skådespelarens ansvar kommer att vara väldigt annorlunda från och med nu. Jag gjorde exakt samma saker den där dagen som alla andra dagar då vi filmade.

Han insisterade ändå att det inte är skådespelarens uppgift att kontrollera vapen.

Alec Baldwin i intervju för ABC News.
Bildtext Alec Baldwin i intervjun för ABC News. Intervjun spelades in på tisdag och sändes natten till fredag finsk tid.
Bild: BACKGRID

– När den person som ansvarar för vapensäkerheten gav mig pistolen litade jag på den. Jag har arbetat i den här branschen i 40 år och aldrig tidigare har det varit ett problem.

Baldwin beskriver händelsen som det värsta som någonsin hänt honom och sa att han inte kan föreställa sig att spela in filmer med vapen någonsin igen.

– Jag kunde inte bry mig mindre om min karriär längre, sa Baldwin.

Källor: ABC News, Reuters