Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Enorm efterfrågan på begagnade bilar och fyra andra nyheter för fredagsmorgonen

Bilar till salu i en bilhandel i Kemi.
Bildtext Handeln med begagnade bilar går het just nu.

God morgon! Här är några nyheter som kan vara bra att känna till den här fredagsmorgonen.

Efterfrågan på begagnade bilar stor – priserna stiger då nya bilar är svåra att få tag på under pandemin

Den pandemiorsakade komponentbristen har lett till att det fortfarande är svårt att få tag på nya bilar. Många vänder sig därför till andrahandsmarknaden, där utbudet på många håll inte räcker till.

Bilförsäljare berättar om enorm efterfrågan och en ökning i försäljningen av bytesbilar med 20-30 procent. Särskilt lite körda hybrider och bensinbilar är populära.

Den största orsaken till den ökade efterfrågan på begagnade bilar är att det just nu är svårt att få tag på en ny bil på grund av komponentbristen, som uppstått på grund av coronapandemin.

Pandemin har också lett till mer bilkörande och inrikesresande, vilket fått många att se sig om efter en nyare bil.

Coronaläget förvärras runtom i världen

Runtom i världen rapporteras nu om nya restriktioner då antalet coronafall ökar.

Bland annat i Norge uppmanas nu cirka 37 000 personer, som i förra veckan besökte en lantbruksmässa nära Oslo, att testa sig för covid-19.

Flera av besökarna har redan testat positivt, men det är tillsvidare oklart om de smittats av den nya omikronvarianten.

Också i Tyskland enades man i går om nya coronarestriktioner, och i USA meddelade president Joe Biden sent i går kväll att man framför allt strävar efter högre vaccinationsgrad och ökad testning, efter att omikronvarianten upptäckts i åtminstone fyra delstater.

Du kan läsa det senaste om coronaviruset här.

Henkilö kävelee rokotusmainoksen edestä Saksassa.
Bildtext Bland annat Tyskland meddelade på torsdagen om nya coronarestriktioner, särskilt för ovaccinerade.

Coronasmittspårningen i Helsingfors hårt belastad

Samtidigt arbetar smittspårare också här hemma för högtryck för att få tag på alla som drabbats eller exponerats av coronaviruset, då antalet smittade slår nya rekord igen.

I Helsingfors jobbar nu omkring 80 smittspårare sju dagar i veckan, men det räcker inte.

– Antalet smittade har under en längre tid varit högt och därför är smittspårningen överbelastad, säger avdelningsskötare Anna Holmström vid epidemiologiska verksamheten i Helsingfors.

Nu förbereder smittspårningen sig på omikronvarianten av coronaviruset. Om varianten börjar spridas också i Finland har smittspårningen ännu brådare tider framför sig.

Två kvinnor sitter vid sina datorer, fotade snett bakifrån.
Bildtext I Helsingfors arbetar smittspårarna för högtryck.

Enorma litiumfynd hotar livet i avlägsen by i norra Portugal – byborna rädda för miljöpåverkan då världen vill överge fossila bränslen

Portugal har gjort stora fyndigheter av litium i bergen i de norra delarna av landet och makthavarna i Lissabon ser stora inkomstmöjligheter i att låta utvinna och exportera metallen.

Det oroar människorna som bor i regionen, som också tagits med på FN:s lista över globalt viktiga system för jordbruksarv.

– Vi vill inte ha en gruva som förstör naturen bara för att skapa arbetsplatser för att locka människor hit för sakens skull. Folk som jobbar i gruvor är annorlunda människor än vi är, säger bonden Nelson Gomes.

Vy över byn Covas do Barroso i norra Portugal.
Bildtext Byborna fick veta om planerna att bygga fyra gruvor av misstag. Gruvbolaget hade officiellt tillstånd för att leta metaller för bara en mindre gruva.

Isforskare: Gå inte ut på isen ännu

Det kallare vädret kan göra det lockande att gå ut på isen, men det varnar isforskaren Patrick Eriksson vid Meteorologiska institutet för.

– På listan över sådant man absolut inte ska göra nu är att gå ut på isen överhuvudtaget, säger Eriksson och talar då om isarna i Östnyland.

– Isarna som har bildats är i de mest skyddade delarna av skärgården, i till exempel grunda vikar eller över huvud taget grundare områden med vasskanter. De tenderar att vara ställen där det finns varmare vatten, alltså vid strömmande bäckar och åmynningar som ser till att isens tjocklek är väldigt varierande, säger Eriksson.

Du kan själv följa med vädret med hjälp av Meteorologiska institutets karta över isläget i Finland.

Vatten som förvandlas till is under bron
Bildtext Isbildning under bro i Borgå.

Vädret

Det blir uppehållsväder i en stor del av landet. I norr blir det kallare.

I landets södra och mellersta delar är det molnigt och mest uppehåll. Lokalt ändå lätt snöfall. I norr är det halvklart eller mulet och mest uppehållsväder.

Temperaturen är under dagen 5-15 minusgrader, i landets norra del sjunker temperaturen från och med kvällen till 15-30 minusgrader.