Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Mästarkandidaten Finland går in i hemma-VM – blir det storseger i premiären?

Uppdaterad 03.12.2021 18:12.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nu är det äntligen dags för VM på hemmaplan. Finlands innebandyherrar går in i mästerskapet i en match mot Danmark där laget är solklara favoriter.

Premiär i herrarnas innebandy-VM

Klockan 18.15 Herr-VM i innebandy: Finland–Danmark

Helsingfors ishall

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Finlands läge: Guldfavorit

Finland har vunnit de två senaste VM-gulden och går in i hemmaturneringen som den hetaste mästarkandidaten. Vad än huvudtränaren Petteri Nykky påstår.

Den rutinerade truppen som till stor del består av spelare från den inhemska innebandyns kraftverk, Tammerforsklubben Classic, vet vad som krävs för att vinna en VM-final och hur man ska hantera trycket som en hemmaturnering innebär.

Petteri Nykky träffar pressen.
Bildtext Petteri Nykky ska försöka lotsa Finland till guld på hemmaplan.

Det enda orosmolnet är avsaknaden av spelskicklige Classic-backen Krister Savonen. Savonen är Finlands kreativaste försvarsspelare och skulle ha axlat en stor roll i Nykkys lagbygge. Dessvärre hann han inte återhämta sig från den hjärnskakning som han ådrog sig i ligamatchen mot Oilers i september.

Danmarks läge: Generationsväxling

Danmark kämpar sannolikt om placeringarna sex till tio i turneringen. I VM 2018 placerade sig danskarna på sjunde plats.

Det är ett ungdomligt och därmed också orutinerat manskap som man har på benen. En enda spelare har fyllt 30 år. Merparten har bara drygt 20 år på nacken.

Coronapandemin har drabbat landslagsinnebandyn hårt. Det danska landslaget hade ett uppehåll på över ett och halvt år innan man i november mötte Norge i en dubbellandskamp på bortaplan. Danmark förlorade båda matcherna knappt – i kväll lär det bli stryk med avsevärt fulare siffror.

Statistik: Total blåvit dominans

Finland har spelat 15 landskamper mot Danmark och vunnit samtliga. Målskillnaden i dessa matcher talar sitt tydliga språk om styrkeförhållandena: Det är fördel Finland 132–17.

Senast det begav sig var i VM-turneringen i Prag 2018. Då vann Finland med 7–1.

Kommentatorns tips: Goljat vinner, förstås

Bollen må vara rund, men i det här fallet har jag lust att säga att bollen bara nästan är rund. Finland kommer inte att visa någon som helst pardon och vinner följaktligen stort. Till och med tvåsiffrigt kan komma på fråga, men jag nöjer med att tippa att Finland vinner med 8–0.