Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Höstens tre hetaste lag, spelare och finländare – här är ligans utropstecken då en fjärdedel av säsongen har spelats

Från 2021
Mikko Koskinen och Anders Nordenswan.
Bildtext Mikko Koskinen tar plats på listan då Anders Nordenswan utser de blåvita utropstecknen.
Bild: AFP / Lehtikuva / Dilip Vishwanat

Var stod lagen och spelarna efter två mer eller mindre ovanliga säsonger? Den här hösten har äntligen betytt retur till en nästan normal NHL-liga. Med grundseriens första kvartal avklarat är det dags att plocka ut utropstecknen.

Mikael Granlunds fantastiska framfart i Nashville, Leon Draisaitls monsterhöst och Tuukka Rasks framtidsplaner. Det är vad Yle Sportens NHL-poddare Mattias Simonsen och Anders Nordenswan den här veckan snackar om.

Mikael Granlund är säsongens blåvita utropstecken – och Leon Draisaitl kan vara världens bästa spelare

28:16

När den första fjärdedelen av grundserien är spelad har det bland annat blivit klart att livet gått vidare i Toronto efter att världen rasade samman i våras, att någon faktiskt kan upprepa Wayne Gretzkys och Mario Lemieuxs bravader och att Florida Panthers gjorde ett verkligt kap i NHL-draften 2020.

Kanadadivisionen slår tillbaka

Calgary Flames är höstens skräll – åtminstone för undertecknad. Konceptet med att frakta in ålderstigna storbonden Darryl Sutter från sin ranch ute på prärien till att igen bli coach i ett framgångshungrigt NHL-lag övertygade inte.

Flames säsongavslutning förra våren stödde skeptiska tankar. Sutter lyckades inte åstadkomma någon egentlig förbättring efter att han tog över och Calgary blev utanför slutspelet i ligans officiellt sämsta division (enligt "alla" experter) med segerprocenten 45,5.

Nu är det andra bullar. Sutter har satt sin prägel på Flames och det betyder att laget inte är kul att möta. Calgary kämpar med Edmonton on förstaplatsen i Pacific mycket tack vare att det är så svårt att göra mål på Flames. Endast 43 insläppta mål är minst i ligan och +29 den bästa målskillnaden.

Bara att krypa till Sutterranchens port och medge att gammal är äldst.

Fönstret är öppet

Även Washington Capitals förlitar sig på gråa hår – men i rinken. Aleksander Ovetjkin är 36 år gammal, T.J. Oshie 35, skadade Nicklas Bäckström 34, John Carlson 32, precis som Lars Eller. Av kärnspelarna är även Dmitrij Orlov, Carl Hagelin och Nick Jensen inne på sitt fjärde årtionde.

Ovetjkin jublar.
Bildtext Aleksandr Ovetjkins saldo: 19+19=38 poäng på 24 matcher.
Bild: Randy Litzinger/Icon Sportswire

Gamla, trötta och mätta. Trodde man (=jag). Istället jagar Capitals som en flock hungriga vargar och äter unga uppstickare till kvällsmål. Veteranerna ligger i toppen av stenhårda Metropolitan och gör schweizerost av motståndarnas burväktare med evigt unge Ovetjkin som ostmästare.

Det beryktade fönstret är i allra högsta grad fortfarande öppet – och inte för att gamlingarna ska få frisk luft till viloutrymmet.

Löven har inte vissnat

Toronto Maple Leafs inledde säsongen som en svårt traumatiserad grupp unga miljonärer. Playofförlusten mot Montreal i våras gjorde mer ont än någonting som hänt under pågående millennium och de blödande själssåren syntes i den usla inledningen av säsongen.

I slutet av oktober hände något. Radarparen Auston Matthews–Mitch Marner och William Nylander–John Tavares gick inte att stoppa, samtidigt som målvakten Jack Campbell blev den första Leafskeepern sedan Johnny Bower att trivas i sin roll. Nu är Toronto NHL:s hetaste lag.

I skrivande stund (den 2 december) leder de blåvita från hockeyvärldens nervcentrum inte bara sin division, utan även östra konferensen och hela ligan. Dags att applådera och inte i det här skedet fundera på slutspelets första omgång – alltså den som varit oöverkomlig för Leafs sedan 2004.

Apropå Calgary och Toronto: skulle inte återgången till normala divisioner bli en riktig örfil för lagen från Kanada?

Det var en tysk, en ryss och en amerikan

Officiella storyn går så här: Connor McDavid från staden Richmond Hill i södra ändan av provinsen Ontario i hockeyns hemland Kanada är världens bästa ishockeyspelare, punkt och slut. Hans lagkompis Leon Draisaitl, som kommer från Europa, är också hisnande bra – men, come on.

En faktacheck i början av december 2021 avslöjar följande: Leon Draisaitl leder NHL:s poängliga, skytteliga och är speltidskung och tekningskung i Edmonton. Både McDavid och hans tyska kollega är på väg mot absurda 160 poäng. Draisaitl skjuter dessutom mål i en takt som lovar 80 strutar.

Jesse Puljujärvi lyssnar på då Leon Draisaitl och Connor McDavid smider planer.
Bildtext Jesse Puljujärvi lyssnar på då Leon Draisaitl och Connor McDavid smider planer.
Bild: Timothy T. Ludwig-USA TODAY/AOP

Åttio mål i NHL:s grundserie har blivit verklighet bara fyra gånger under ligans historia. Visserligen är det bara Wayne Gretzky och Mario Lemieux som gjort 160 poäng eller mer, men de gjorde det sammanlagt 13 gånger. Att snitta ett mål i NHL – det är verkligt overkligt.

Poängen: både Draisaitl och McDavid har stigit till en fullkomligt fantastisk nivå. De är ishockeyns Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Men som den här hösten har visat är det faktiskt helt okej om man inte anser att det är mannen från Kanada som självklart är ledstjärnan.

Ovetjkin pangar på

På södra sidan om gränsen mellan Kanada och USA är det Aleksandr Ovetjkin som härskar. USA:s huvudstads utan konkurrens populäraste ryss gör som 36-åring sin bästa säsong. Det är bara att konstatera faktum: även Capitalskaptenen är på väg mot över 70 mål.

Ovetjkins målrekord är 65 från säsongen 2007/08. Då var han 22 år. Tugga på det en stund. Sedan det här: endast Phil Esposito har gjort 60 mål som över 30-åring (61 mål som 33-åring). Och även om Ovetjkin skulle nöja sig med 50 mål blir han äldst genom tiderna att nå drömgränsen.

Skjuter Ovetjkin minst 50 mål den här säsongen är det för nionde gången i karriären. Han gjorde det första gången som nykomling, säsongen 2005/2006 – för 16 säsonger sedan. Helt i en klass för sig.

Kan en målvakt nå framgång i Toronto?

Tillbaka till Kanada, men nu med ett USA-pass. Toronto går alltså som ett tåg och den största enskilda orsaken står mellan stolparna. Michigankillen Jack Campbell är ligans bästa målvakt – och det har ingen Leafskeeper varit sedan 1960-talet och tidigare nämnda Johnny Bower.

"Soup" är på ett övertygande sätt etta bland burväktarna som stått mer än ströminuter. Imponerande 94,3 i räddningsprocent, 1,72 insläppta mål per match och 13 segrar på 19 försök är lika med bäst, bäst och bäst i NHL hittills. Lägg till att Campbell är fyra i speltid av alla och femma i skottmängd.

Jack Campbell värmer upp inför match.
Bildtext Ser Jack Campbell till att Torontos målvaktsproblem historia?
Bild: Gerry Angus-USA TODAY Sports/AOP

Den 29-årige målvaktens verkliga kanonnotering är ändå "mål räddade över medeltalet" (GSAA): 16,83. I klarspråk: Campbell kunde ha släppt in 16 fler mål och fortfarande vara på plus i denna högt uppskattade statistiska granskning. Tvåan i NHL noteras för 12,41 GSAA.

Leafs leder ligan på grund av Jack Campbell.

Finnhits: Två bortglömda och en brådmogen

Ingen av Finlands största NHL-stjärnor hör till den första fjärdedelens tre blåvita utropstecken. Det betyder verkligen inte att Aleksander Barkov, Miro Heiskanen, Sebastian Aho, Mikko Rantanen eller Juuse Saros på något sätt skulle ha underpresterat – de har varit lika bra som väntat.

Däremot har tre spelare överträffat alla förväntningar.

Mikael Granlund måste såklart nämnas först. I skrivande stund är Nashvillecentern delad sexa i poäng och delad trea i assist. Bara McDavid och Draisaitl har har passat till fler mål – läs det två gånger.

Och kollar man på istiden för centrar är Mikael Granlund sexa. Edmontonduon, Nazem Kadri, Jevgenij Kuznetsov och John Tavares – det är kedjeledarna som tillsvidare spelat mer än #64.

Mikael Granlund passar pucken.
Bildtext Mikael Granlund spelar sitt livs hockey.
Bild: Christopher Hanewinckel/USA TODAY/All Over Press

Spelgeni är en titel som till exempel undertecknad enträget i säsong efter säsong tilldelat Mikael Granlund. Många kanske har frågat sig: i jämförelse med vem och vilken omgivning? Nu visar guldhjälten från VM 2011 att hans spelskapande egenskaper tål alla jämförelser.

Från spottkopp till hjälte

Om Mikael Granlund ibland blivit förpassad till gruppen spelare som aldrig riktigt levt upp till förväntningarna i NHL är det inget jämfört med den skamvrå som Mikko Koskinen varit dömd till. NHL:s sämsta målvakt och ligans sämsta målvaktskontrakt – så har det ofta låtit.

Nu ser det minsann annorlunda ut. Edmonton Oilers leder i skrivande stund västra konferensen med en segerprocent på jämnt 69. Målproduktionen framåt har fungerat redan i flera år – som alla vet – men den stora skillnaden är att gubben framför nätet ger laget stödet som behövs för att vinna.

Bara Torontos Jack Campbell har, när den här texten skrivs, fler segrar än Mikko Koskinens 12. Att Koskinen har samlat fulla dussinet segrar på 14 matcher, det är helt oerhört.

Och Koskinen gör mer än står bakom ett vinnande lag. Förutom att vara statistiktvåa i antalet segrar är 86,5 ligans fjärde bästa räddningsprocent beträffande farliga skott (HDSV%) bland målvakter som stått över 700 minuter. Den "normala" räddningsprocenten, 91,4, är inte heller fy skam.

Den i Esbo hockeyfostrade 33-åringen, som för sju år sedan valdes till bästa keeper i KHL, har äntligen tagit steget till NHL-eliten.

Historisk höst i solskensstaten

En betydligt yngre Esbokille är höstens tredje finländska utropstecken. Nu när Aleksander Barkov är skadad spelar 20-årige Anton Lundell i Florida Panthers andrakedja. Med Barkov med skulle Lundell spela i tredjekedjan. En topp-3-center i ligans kanske bästa lag. Som nykomling.

Lundells höst har hittills varit kort sagt otrolig. Personligen kommer jag inte på en enda lika ung nykomlingscenter som skulle ha spelat i en lika oskyddad roll som Lundell. Vad då oskyddad, kanske någon frågar sig?

Här kommer svaret: Lundell har den 2 december varit på isen 167 gånger när Florida tagit en defensiv tekning. Den näst högsta noteringen bland nykomlingar är Nashvilles Tanner Jeannots 157. Han fyller 25 i maj och har spelat tre AHL-säsonger. Den tredje högsta noteringen lyder 88.

Och vem är måntro överlägsen etta av nykomlingarna i boxplayminuter? Igen placerar sig 24-årige, AHL-marinerade, Jeannot som tvåa – och igen är skillnaden till trean enorm: 50 minuter och 28 sekunder för Lundell, 27 minuter och 10 sekunder för statistiktrean.

Ingen finländsk nykomlingscenter har någonsin stått för en lika mogen inledning på sin NHL-karriär som Anton Lundell.

Tack för att du läste.

Källor: naturalstattrick.com, nhl.com, hockey-reference.com, hockeydb.com

Diskussion om artikeln