Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya restriktioner tas i bruk i Nyland – var beredd att visa covidintyg

Uppdaterad 03.12.2021 15:33.
Coronapass på en smarttelefons skärm.
Bildtext Covidintyg har redan använts en tid på bland annat restauranger.

Alla evenemang inomhus där det deltar fler än 20 personer förbjuds i Nyland från och med lördag. Om arrangörerna tar i bruk covidintyg kan ett större antal deltagare tillåtas.

Regionförvaltningsverket meddelade i går kväll om nya begränsningar som gäller i hela Nyland under tiden 4.12-31.12.

Från och med lördag 4.12 kan det krävas det covidintyg i bland annat gym, simhallar, allmänna bastulokaler och i idrottslokaler. Ifall covidintyg krävs gäller det för alla som har fyllt 16 år.

Covidintyg för att besöka Ekenäs simhall

Raseborgs stad kräver covidintyg av besökare som är över 16 år i museet, Ekenäs simhall och konditionssal från och med den 4 december. Konditionssalens öppettider blir därför samma som simhallens, båda finns i samma byggnad.

Staden meddelar också att de föreningar som hyr lokaler eller har träningsturer i stadens bollhall, idrottshall och skolornas gymnastiksalar är skyldiga att antingen minska antalet deltagare till 20 personer eller kräva covidintyg.

Begränsningarna eller covidityg gäller också privata företagare och organisationer, meddelar staden.

Covidintyg på fest i Hangö

Covidintyg krävs också då Hangö stad ordnar självständighetsfest på lördag den 4 december. På det sättet kan staden ta in flera än 20 personer i stadshusets festsal.

Staden kontrollerar intygen på dem som är över 16 år vid ingången till stadshusets festsal.

Man måste också visa covidintyg vid det tvåspråkiga seminariet om Hangöfronten 80 år på lördag. Seminariet börjar klockan 10 i stadshusets festsal, men staden streamar också seminariet.

Lagstadgad och nödvändig verksamhet berörs inte

Verksamhet som är lagstadgad eller anses som nödvändig för det vardagliga livet berörs inte. Det innebär att covidintyg inte kan krävas på till exempel apotek, bibliotek och i matbutiker.

Vid allmänna möten eller till exempel demonstrationer får antalet besökare inte vara fler än 20, eftersom där inte kan krävas covidintyg.

Evenemang utomhus kan tillåtas utan covidintyg om färre än 50 personer deltar.

Arrangörerna kan själva välja om de tar i bruk covidintyg.

Källa: Regionförvaltningsverkets pressmeddelande 2.12

Raseborgs stads webbplats

Hangö stads webbplats