Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hot mot flera skolor i Österbotten – utmaning på Tiktok kan ligga bakom

En oidentifierbar elev sitter i en soffa i skolans bobliotek och ser på sin telefon.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Den gångna veckan har hot riktats på sociala medier mot en skola i Karleby. Ett annat hot kom från Seinäjoki, men riktades inte mot någon eller något specifikt. Polisens undersökningar har visat att hoten har framförts av minderåriga.

Hotet från Karleby kom på onsdagen och hotet från Seinäjoki på torsdagen.

– Det ena var mer konkret riktat mot Karleby och det andra vet vi inte om det var riktat mot någon specifik skola. Vi vet bara att det kom från Seinäjokiområdet, säger polisens kommunikationschef Mikael Appel.

Enligt uppgifter som polisen har cirkulerar just nu en utmaning på Tiktok där man utmanar till att göra ett hot mot en skola.

– Vi har inget mera konkret på det här ännu utan det är bara vad vi har hört. Vi tar väldigt gärna emot information kring vad den här utmaningen går ut på, så att vi kan se närmare på det här och reda ut det, säger Appel.

Polisen ber om information

Information kan skickas till polisen på e-post till adressen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

– Vi vill nå ut till alla föräldrar att ta upp till diskussion där hemma att man inte sätter ut någon form av hot ens för att skoja med någon. Genast polisen får reda på något sådant här reder vi ut det och vi sätter ner ganska stora resurser på att så snabbt som möjligt få tag i den person som har satt ut sådana här hot.

Appel berättar att polisen i båda fallen har misstänkta. I båda fallen rör det sig om minderåriga personer.

– Vi har snabbt skridit till åtgärder och lyckats reda ut varifrån hoten har kommit.

Diskussion om artikeln