Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elen väntas räcka till i vinter, men köldknäppar på flera håll kan vända på läget

Från 2021
En elstolpe fotograferad mot en dramatiskt mörkblå himmel.
Bildtext Elpriset i Finland är kopplat till utbudet och efterfrågan på el i övriga Norden.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Energimyndigheten bedömer att risken för elbrist är liten den kommande vintern, men varnar ändå för att hög konsumtion samtidigt här och i Sverige kan leda till ett mer kärvt läge.

Elen vi använder handlas på en gemensam nordisk börs, och ett beskt smakprov på hur våra länder är sammankopplade kom tidigare i veckan då elpriset än en gång spräckte ett rekord.

Här var det fråga om en köldknäpp i södra Sverige, medan Energimyndigheten i Finland i dag tar fasta på elproduktionen i mellersta Sverige.

Enligt Energimyndigheten är risken för elbrist under vintern 2021–2022 liten, men eltillgången kan vara hotad om det förekommer hög konsumtion i Finland och i mellersta Sverige samtidigt.

Det här kunde ske om tillgången på importel från Sverige skulle vara försvagad, samtidigt som delar av den inhemska elproduktionen och -överföringen fallerade.

Finlands elkonsumtion på en kall vinterdag är ungefär 15 100 MW (megawatt) och den inhemska produktionen klarar av att producera kring 10 700 MW.

Under en konsumtionstopp har Finland behov för ca 3 800 MW, men det finns överföringskapacitet för 5 100 MW från grannländerna.

Finland har också reservkraftverk som kan producera drygt 600 MW el, men de drivs ofta med naturgas som även den blivit mångfaldigt dyrare de senaste månaderna.