Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Industrifacket, Pro och YTN tar till stridsyxan – förbjuder övertid

Uppdaterad 03.12.2021 14:36.
Riku Aalto och andra personer går uppför en trappa.
Bildtext Förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrin avslutades den sista november. Parterna kom inte överens om lönefrågan.

Förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare står stilla. Man har inte lyckats komma överens om lönefrågan.

Industrifacket går ut med stridsåtgärder. Fackförbundet utlyser övertidsstopp och förbud mot skiftbyte från arbetsgivarhåll. Åtgärderna gäller teknologiindustrins och malmgruvornas avtal.

Åtgärderna träder i kraft vid midnatt.

Förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare står still sedan 30.11. Branschen är för tillfället utan kollektivavtal.

Parterna har inte lyckats komma överens om industrins löner.

Enligt ett pressmeddelande vill Industrifacket fortsätta förhandlingarna men ser inte att man kan göra det utan att först ta till stridsåtgärder.

Åtgärderna är i kraft till den 19 december vid midnatt. Övertidsförbudet gäller inte nödarbete eller sådant arbete som är nödvändigt för att trygga hälsa och liv.

Även fackförbunden Pro och YTN har gått till strid. Bägge utlyser övertidsstopp för alla tjänstemän som omfattas av teknologiindustrins kollektivavtal.

Åtgärderna är i kraft mellan 4.12 och 19.12.

Köpkraften försämras hos arbetstagarna

Industrifacket vill ha ett förhandlingsresultat som höjer köpkraften och hotar med att ta till hårdare åtgärder om man inte lyckas med det.

Facket har en hög organiseringsgrad och enligt sig själva har man förberett sig på den här stunden sedan i våras.

Fackförbundet Pro meddelar att man gått in i förhandlingar med Teknologiindustrins arbetsgivare med ett mål att höja lönerna för att öka köpkraften. Enligt facket skulle arbetsgivarpartens förslag tvärtom sänka köpkraften, när inflationen tas i beaktande.

– Pro vill få ett avtal så snabbt som möjligt, men för tillfället är åsiktsskillnaderna i lönefrågan alltför stora, säger Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen i ett pressmeddelande.

3.12.2021 12:46 Uppdaterad med Fackförbundet Pros pressmeddelande.