Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fem personer häktade i Satakunta misstänkta för terrorbrott – radikala högerextremister enligt polisens bedömning

Från 2021
Uppdaterad 03.12.2021 19:51.
De häktade männen har enligt polisen radikaliserats. - Spela upp på Arenan

De fem män som polisen grep i tisdags misstänkta för att ha planerat terrordåd häktades på fredagen av tingsrätten i Satakunta.

Alla misstänkta är infödda finländare. De är cirka 25 år gamla och bor i Satakunta i närheten av Kankaanpää. Männen bildar en radikal högerextremistisk gruppering, sa utredningsledaren Toni Sjöblom vid polisens presskonferens på fredagskvällen.

Det här är första gången som extremhögern i Finland utreds för misstänkta terrorbrott.

Sjöblom säger att polisen har hittat material som tillsammans med förundersökningsmaterialet förstärker uppfattningen om att de här personerna har radikaliserats. Fynden ger anledning till att misstänka dem för terroristiska brott.

Brottsrubriceringar i förundersökningen

Grovt skjutvapenbrott i terroristiskt syfte

Avsiktligt sprängämnesbrott i terroristiskt syfte

Brottsförberedelser i terroristiskt syfte

Grov stöld i terroristiskt syfte

Polisinrättningen i Sydvästra Finland uppdagade den här verksamheten och har ansvarat för förundersökningen. Skyddspolisen har bistått med experthjälp. Polisinrättningen har också samarbetat med Europol.

Specialforskaren Eero Pietilä vid Skyddspolisen sa att de häktade personerna representerar en mycket extrem accelerationistisk ideologi där man strävar efter att påskynda en samhällelig kollaps med hjälp av terrordåd.

Pietilä säger att de här männen inte deltagit i organiserad högerextremistisk verksamhet i Finland, utan de har försökt hålla sin verksamhet hemlig. Männen har därför varken torgfört sina åsikter i sociala medier eller deltagit i demonstrationer.

Männen har inte heller varit partipolitiskt aktiva. De har ändå enligt polisen internationella kontakter via nätet.

Polisen kommenterar inte vilket slags terrordåd männen planerat.

Polisen har utrett i mer än två år

Polisen i Sydvästra Finland började utreda fallet i december 2019. Männen misstänktes då för grovt skjutvapenbrott och polisen beslagtog i samband med husrannsakningar en betydande mängd skjutvapen, patroner och sprängämnen.

Alla fem män misstänks för förberedelse till brott som begås i terroristiskt syfte. Dessutom misstänks fyra av dem för uppsåtligt sprängämnesbrott som begåtts i terroristiskt syfte.

Efter händelserna 2019 har polisen övervakat männen noggrant. Polisen har bland annat gått igenom material i datatekniska apparater.

Man bör snabbt ingripa i radikalisering

Förundersökningsledaren Toni Sjöblom säger i polisens pressmeddelande att finländarna med anledning av fallet inte behöva vara rädda för högerextremistisk terrorism i Finland.

- Det är ändå bra att vara medveten om att det bland oss finns personer som på grund av sin ideologi kan genomföra handlingar som kan äventyra andra människors liv och hälsa, säger Sjöblom.

Om man hos någon närstående person upptäcker tecken på radikalisering borde man enligt Sjöblom i ett tidigt skede reagera, till exempel genom att vända sig till myndigheterna.

Tre av männen häktades 2020

Av de fem misstänkta männen har tre tidigare varit misstänkta och dömda i andra fall, kan Yle Uutiset berätta.

I början av är 2020 (artikel på finska) häktades tre av männen för grova skjutvapenbrott, sprängämnesbrott och stöld.

I en husrannsakan beslagtog polisen flera olagliga skjutvapen och stora mängder sprängämnen. De släpptes senare ur häktet. Yle känner inte till att fallet skulle ha gått vidare från förundersökning till åklagaren.

En av de misstänkta har tidigare dömts för snatteri. I Kankaanpääs Citymarket stal han 2015 en videokamera värd cirka 300 euro. En väktare fick tag i mannen på butikens gård.

År 2014 gjorde samma man sig skyldig till misshandel genom att med ett knogjärn slå en annan man i ansiktet och flera gånger på andra ställen i huvudet. Efter misshandeln tog han fram något slags metallföremål ur sin ficka, satte det mot den andra mannens hals och sade att han skulle skära upp halsen. Han dömdes till dagsböter.

Två andra av de misstänkta har likaså dömts för misshandel. En man man hade utanför en restaurang i Kankaanpää slagit en av de misstänkta männen med knytnäven. Efter det hade de två nu misstänkta männen tillsammans slagit mannen som först slog. Denne föll till marken och tappade för en stund medvetandet.

De två männen fortsatte misshandeln med att sparka den medvetslösa mannen på kroppen. Männen dömdes till villkorligt straff. Mannen som tappade medvetandet dömdes till böter för misshandel.

Ingen akut fara nu

Polisen skriver på Twitter att det nu inte råder någon akut fara.

Tidningen Satakunnan Kansa (bakom betalmur) berättade på torsdagen att polisen i tisdags hade haft ett större pådrag i Kankaanpää där bland annat två av polisens bepansrade fordon hade deltagit.