Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjöstadens julhem bjuder på julstämning i trähuskvarteren i Kristinestad: "Det är en viss charm i att man får gå in hos folk och se hur de firar jul"

Ett miniatyrhus samt flera ljus står på spiselkransen.
Bildtext Julhemmen i Kristinestad öppnar igen sina dörrar för allmänheten.

Sjöstadens julhem har blivit ett populärt inslag i Kristinestads julförberedelser. I år ordnas evenemanget för fjärde gången med några nyheter med i programmet.

I år kommer 19 hem eller gårdar att öppna sina dörrar för allmänheten under evenemanget Sjöstadens julhem i Kristinestad. I år ser det ut som om man kommer att ha bättre tur med vädret än tidigare år.

– Det här blir första året det inte regnar. Med snö är det perfekt och det hämtar lite mer julstämning, säger turistinformatören Helena Patoranta.

– Vi förväntar oss mycket folk trots coronan. Jag hoppas på flera hundra, men det är svårt att uppskatta.

Evenemanget är gratis och besökarna får alltså en möjlighet att blicka in i hemmen i trähuskvarteren i centrum. Nytt för i år är också den upplysta Kyrkogatan där det ordnas en liten julmarknad.

Dessutom kommer medlemmar från Société Helsinki att gå runt i staden i 1700-tals kläder.

– Vi har också 1700-tals kläder utställda i Felenska huset. Det är för tiden typiska borgerliga kläder som folk kunde ha på sig i Kristinestad.

Evenemanget ordnades för första gången 2018 och då deltog Patoranta som besökare.

– Jag såg hur otroligt fint folk hade pyntat sina hem och sedan var jag fast. Det är en viss charm i att man får gå in hos folk och se hur de firar jul.

– Jag hoppas att folk besöker evenemanget, njuter och får en fin julstämning.

Sjöstadens julhem går av stapeln lördagen den 4 december mellan klockan 12 och 18.

8 min
Evenemanget ordnades första gången 2018 och då besökte Yle Österbottens reporter Juho Teir ett av julhemmen. Lokalt live: Nu har du möjlighet att kika in i ett julhem - Vi tar en titt in i Margaretha Reinlunds julhem i Kristinestad - Spela upp på Arenan