Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vuorinen dagens blåvita hjälte i Lillehammer – förhandsfavoriten Mäki floppade i OS-aktuella sprinten: "Usel insats"

Uppdaterad 03.12.2021 16:37.
2 min

Idel glada miner – med ett bekymrande undantag. Samtidigt som Joni Mäki floppade bjöd Lauri Vuorinen på ett mäktigt formbesked på sprinten med fri teknik. Jasmi Joensuu var bäst av damerna.

Lauri Vuorinen missade avancemanget i heatet i Ruka och såg närmast bedrövlig ut efteråt. Men i Lillehammer visade han vad han egentligen går för.

Etta i sitt heat, framför bland andra den ryska sensationen i Ruka Alexander Terentjev. Tvåa i semin efter en grym åkning upp för den sista uppförsbacken in till stadionområdet.

Finalen slutade i en fullt godkänd femteplats bakom Johannes Høsflot Klæbo, dagens sensationsåkare Thomas Helland Larsen, Richard Jouve och Haavard Solaas Taugbøl.

– Jag hade en ganska dålig känsla då jag vaknade på morgonen, förmodligen var det på grund av anspänningen. Då jag började värma upp tänkte jag att jag inte kommer att gå vidare från kvalet, men ju längre dagen led desto bättre fungerade det.

– I finalen försökte jag bara hållas med i gruppen och följa samma taktik som tidigare. Det var tuffa killar med i finalen och det fanns inte så mycket att göra, säger Vuorinen till Yle.

Lauri Vuorinen
Bildtext Lauri Vuorinen slutade femma.

Juuso Haarala, 13:e och bästa finländare i prologen, samt Niilo Moilanen åkte ut redan i heaten. Men båda var riktigt nöjda trots det.

– Jag gillar sådana här banor med ett rejält arbetsparti på slutet. Jag blir bättre på att köra i kvartsfinalerna också bara jag får mer starter under bältet, säger den tidigare Minken-åkaren Haarala och medger att krafterna inte räckte till i uppförsbacken en andra gång.

– Jag är absolut nöjd. Den fria stilen har aldrig varit lika stark som den klassiska för mig så det här är väldigt hoppingivande. Jag körde ihop med någon på upploppet några gånger, men krafterna hade inte räckt till, säger i sin tur JVM-guldmedaljören i klassisk sprint Moilanen.

"Kändes inte bra alls"

Joni Mäki kom in i tävlingen med de största förhandsförväntningarna på sina axlar.

Premiären i Ruka hade ju ändå slutat i karriärens första finalplats – och det med klassiskt teknik ett år då Vasaåkaren satsat mer på skejt.

Mäki fick nöja sig med den 25:e bästa tiden i prologen och såg rätt sliten ut efteråt. Han valde att köra i samma heat som såväl den kommande segerduon Klæbo-Larsen, Erik Valnes som Lukas Chavanat – och kom i mål som sista man.

– Det kändes inte bra alls. Jag får väl lära mig tekniken på nytt. Nä, jag hittar säkert formen så småningom. Men den här insatsen var usel. Nya tag i morgon, sager Mäki.

Joensuu och Kähärä tog poäng

På damsidan var det två blåvita åkare som avancerade från kvalet: Jasmi Joensuu och Jasmin Kähärä. Joensuu gick precis som i Ruka till semifinal, men där tog det roliga slut också i Norge.

– Jag visste själv att det här är min normala nivå, men nu har jag visat det åt alla andra också. Nästa steg är att gå till en final. Det är målet i Davos nästa vecka, säger Joensuu.

Jasmi Joensuu.
Bildtext Jasmi Joensuu har gått till semifinal i sina fyra senaste världscupssprinter.

Kähärä hade däremot inte krafter att utmana resten av fältet i sitt heat och fick nöja sig med en sjätteplats i kvarten. Men då det handlar om karriärens första världscuppoäng måste man vara nöjd med det, påminner hon.

– Det där sista partiet var sjukt tufft, jag märkte att jag inte hade krafter kvar för det alls. Men att bara ta poäng ger mig mycket tro för framtiden. Täten närmar sig hela tiden, sager Kähärä.

Segern gick, igen, till Sverige och Maja Dahlqvist. Svenskan var i en klass för sig på upploppet och kom i mål som etta närmast före Jessie Diggins och Tiril Udnes Weng.

– Det var ett riktigt tufft avslut på tävlingen. Mycket tuffare än i Ruka, säger Dahlqvist i segerintervjun.

Resultat, sprint (F):

Damer:
1. Maja Dahlqvist SWE 3.14,07
2. Jessie Diggins USA +0,35
3. Tiril Udnes Weng NOR +0,86
4. Emma Ribom SWE +1,68
5. Rosie Brennan USA +2,45
6. Anamarija Lampic SLO +2,62
------------
12. Jasmi Joensuu FIN
30. Jasmin Kähärä FIN

Herrar:
1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 2.52,48
2. Thomas Helland Larsen NOR +0,58
3. Richard Jouve FRA +0,78
4. Haavars Solaas Taugböl NOR +2,98
5. Lauri Vuorinen FIN +4,43
6. Macus Grate SWE +20,73
------------
22. Niilo Moilanen FIN
26. Juuso Haarala FIN
28. Joni Mäki FIN