Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skidbackarna öppnar rekordtidigt i år – men inte riktigt ännu

Uppdaterad 04.12.2021 10:29.
Snötillverkning i en skidbacke.
Bildtext Snötillverkningen pågår vid Öjberget i Vasa.

Vintern kom tidigt och på många håll kan man redan skida längdåkning. Den som vill åka utför har ännu inte så många alternativ. Backen i Bötombergen är först ut, där startar liften på söndag. De andra skidbackarna lär ändå följa exemplet inom kort.

Skidsäsongen har alla förutsättningar att bli lång den här vintern - åtminstone kan man inte klaga på vädret. Kylan som hållit i sig i ett par veckor har skapat goda förhållanden för snötillverkning, samtidigt som Moder Natur också bidragit med en för årstiden ansenlig mängd snö.

Men för slalombackarna behövs stora mängder snö och i nuläget är det bara backen i Bötombergen som vågar sig på att ange ett exakt datum för när man inleder säsongen. Liften i Bötombergen öppnar på söndag den 5 december.

Snowpark Parra i Östermark meddelar på sin webbsida att snötillverkningen framskrider i god takt men att man inte har något datum klart för när man öppnar.

Öjberget öppnar i Luciaveckan

Öjberget i Sundom utanför Vasa brukar ofta anklagas för att öppna säsongen sent, men den här vintern kan säsongen förhoppningsvis inledas rekordtidigt.

– Snökanonerna går dag och natt, men det tar sin tid. Snön ska både tillverkas och prepareras, säger Jari Kiveliö som är arbetschef för idrottsområden i Vasa.

Det enda Kiveliö lovar just nu är att backen är öppen senast till jul.

– Men vi siktar på vecka 50, alltså luciaveckan. Gärna så tidigt som möjligt, men det är vanskligt att gå och lova för mycket, säger Kiveliö.

Vöråbacken öppnar före jul

I Vörå kunde man öppna skidspåren redan för flera veckor sedan men slalombacken är än så länge stängd.

– Vi har snötillverkningen klar, men vi har inte hunnit jämna ut och pista backen ännu, säger Anders Vikström vid Vörå Skidcentrum.

Kenneth Engström vid Vörå kommun säger att backen ska vara öppen allra senast då skolornas jullov inleds.

Vid Bergöbacken i Edsevö i Pedersöre har man ännu inte inlett snötillverkningen. Natursnön har packats, men mer behövs innan backen kan öppna.

– Men vi har gjort annat, till exempel har vi förstorat parkeringen inför den här vintern, säger Lars Hagnäs.

Simpsiö: "Håll tummarna för oss!"

Slutligen Simpsiö i Lappo, den största skidbacken i vårt närområde och där man också brukar inleda säsongen tidigt:

– Jag hoppas vi ska kunna öppna i slutet av nästa vecka, säger Mika Rautio vid Simpsiö skidcentrum.

– Men det gäller att tekniken fungerar och att vädret är på vår sida.