Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Professorn med uppdraget att vända upp och ner på Man United – Ralf Rangnick har format tysk nutid, kan han förvandla en storklubb utan identitet?

Från 2021
Cristiano Ronaldo och Jadon Sancho firar mål för Manchester United.
Bildtext Cristiano Ronaldo och Jadon Sancho har ny tränare i Manchester United.
Bild: EPA

Vad får man om man blandar en röd röra och en tysk turbotränare? Sex månader kvar av Premier League-säsongen, en fotbollsvärld väntar på ett svar.

Läget kunde ha varit mycket värre.

När Ralf Rangnick gjorde sin första presskonferens som Manchester Uniteds tränare hade han ärvt fyra poäng från matcherna mot Chelsea och Arsenal och ett avancemang i Champions League av Michael Carrick, och dessutom ställt en drös med ligamatcher mot motstånd på nedre halvan framför sig.

Välkommen till nya jobbet.

Rangnick fick ett halvårsgig med fortsättning – högst troligt en lite luddig konsulttjänst i Uniteds sportsliga ledning efter nästa sommar – och förhoppningar om att han kan bli en tung pusselbit som klubbyggare i den här elefanten till fotbollsmaskin.

United har flackat omkring i nästan ett decennium med David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho och Ole Gunnar Solskjær på bänken. Samtidigt som konkurrenterna har byggt stabila projekt – modeordet i 2010-fotbollen – med akademi, sportslig kontinuitet och genomtänkt fotboll har United mest kastat pengar runt sig och hoppats på att de satsar på rätt häst.

Ralf Rangnick på läktaren.
Bildtext Ralf Rangnick var på Old Trafford och såg Manchester United vinna över Arsenal.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Ingen riktning eller mening – raka motsatsen till allt som Ralf Rangnick står för.

– Klubben har inte haft någon kontinuitet i värvningen av spelare och sättet som klubben håller sig till sin identitet. Framöver har styrelsen och jag samma åsikt. Det är viktigt att inte byta ut personal för mycket, sa Rangnick i första mötet med engelska presskåren och satte pekfingret på problemen.

Läromästare i Tyskland

Tysk fotboll stiftade bekantskap med en udda fågel för över två decennier sen. I ett tv-program vädrade Ralf Rangnick ut sitt missnöje mot den dåtida fotbollen i sitt hemland.

Han sågade den mossiga taktiken med libero och förklarade utförligt om sin fotboll. Hans första stora inspirationskälla var Valerij Lobanovskijs Dynamo Kiev på 1980-talet. Han kopierade Lobanovskijs intensiva, höga presspel – och sportens tempoökning har verkligen gett Rangnick rätt.

Samtidigt som han själv har fört Hoffenheim från tyska trean till Bundesliga och skapat hela Red Bull-fotbollens identitet med Leipzig som kronjuvelen, har han varit läromästare eller inspiratör till stora delar av den nutida tysktränartrenden.

Thomas Tuchel (Chelsea), Julian Nagelsmann (Bayern München), Marco Rose (Borussia Dortmund) och Ralph Hasenhüttl (Southampton) är bara några tränare som har arbetat med Rangnick.

Thomas Tuchel och Ralf Rangnick i Tyskland.
Bildtext Thomas Tuchel och Ralf Rangnick möttes i tysk ligafotboll för många år sen.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Jürgen Klopp har tittat på och inspirerats av Rangnicks fotboll och pratat om Rangnick som en tändvätska för en ny fotbollsvåg när Tyskland valde väg i början av 2000-talet.

– Dåliga nyheter för resten av Premier League-lagen. United kommer att bli organiserat och det är inte bra för oss andra, sa den nuvarande Liverpooltränaren om Rangnicks ankomst till England.

Ronaldos läge?

Ramen för Rangnick är presspelet och tron på att utveckla det befintliga. Han har aldrig arbetat med de allra största stjärnorna och alltid prioriterat ungt.

Därför är Manchester United något helt nytt för en fotbollstänkare som dessutom har arbetat relativt lite som tränare de senaste tio åren.

Manchester United är världens största fotbollsvarumärke, klubben betalar högst löner i hela Premier League och har varit sämst i klassen på grunderna i Rangnicks spel – maxlöp, presspel, bollvinster och duellspel.

Dessutom kryllar det av äldre, garvade, omsusade superstjärnor.

Cristiano Ronaldo tuulettaa 800. maaliaan.
Bildtext Cristiano Ronaldo visade klassen med två mål mot Arsenal tidigare i veckan.
Bild: imago images/Sportimage/ All Over Press

Cristiano Ronaldos vara eller icke vara i en Rangnick-elva har ältats. Ronaldo har pekats ut som en bromskloss i en ung, utvecklingsbar United-offensiv.

Struntprat, tycker Rangnick.

– Jag måste anpassa mina idéer enligt tillgängligt material. Jag såg Cristiano mot Arsenal i torsdags och han är ett otroligt proffs som 36-åring. Hans fysik är makalös och han kan avgöra – och av det jag såg är han mer än villig att göra allt för laget.

Test på största scenen

Han pratade om balans i spelet, att hitta kontrollen och släppa in färre mål. Han ska försöka lyfta intensiteten till nutid (väldigt möjligt med unga fartspelare som Sancho, Rashford och Greenwood) och göra en helomvändning.

Han vill eliminera slumpen och stundens ingivelse – något som enligt den allmänna uppfattningen styrde Uniteds resultat för mycket under Solskjær.

Nu har klubben värvat en man som knappt vet vad slump är. Det här är en av de mer radikala kursförändringarna som gjorts i nutidens Premier League, och det kan sluta i fiasko.

Vill man måla fan på väggen är det här ett försök att trycka fyrkantiga bitar i runda hål i en klubb som styrs av kommersiella krafter. Vill man se glädjen är det här Uniteds första steg mot ett fotbolls-dna som motsvarar 2020-talets kravbild.

Professorn från Tyskland är på plats, han får börja hemma på Old Trafford mot Crystal Palace – och han är tolv poäng efter serieledaren Chelsea med lärjungen Tuchel.

Nu börjar ett test på världens största scen. Hur mycket kan justeras på sex månader?

Källor: The Athletic, The Guardian, Offside.

Diskussion om artikeln