Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen nedkylning i Ukrainakonflikten efter säkerhetsmöte i Sverige: "Man tänker två gånger innan man gör något"

Från 2021
Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Bildtext Sveriges utrikesminister Ann Linde är nöjd med OSSE-mötet i Stockholm.
Bild: Daniel Ivarsson

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tror inte att man kommer att hitta en lösning på det spända läget mellan Ukraina och Ryssland i närtid, enligt TT.

Sverige var värd för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) ministerrådsmöte i Stockholm under torsdagen och fredagen. OSSE:s mål är att kunna verka konfliktförebyggande, men någon lösning på det spända läget vid Ukrainas gräns kunde man inte hitta.

– Det är parterna alldeles för långt borta ifrån. Och parterna i det här fallet är Ryssland och Ukraina, säger Sveriges utrikesminster Ann Linde (S) enligt SVT som också skriver att Linde inte tror att man hittar någon lösning på konflikten "i närtid".

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov välkomnas av Sveriges utrikesminister Ann Linde till OSSE:s möte i Stockholm 2.12.2021
Bildtext Sveriges utrikesminister Ann Linde hälsar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov välkommen till Stockholm.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Erik Simander

Ann Linde är inte heller av uppfattningen om att man har kunnat kyla av spänningen vid den ukrainska gränsen.

– Jag skulle inte säga kyla av, men den tydlighet som har visats tror jag har gjort att man tänker två gånger innan man gör något, säger Linde till TT.

Ryssland hoppas på möte mellan Biden och Putin

Från svenskt håll är man nöjda över att Rysslands och USA:s utrikesministrar Sergej Lavrov och Anthony Blinken kunde ha ett möte på svensk mark. Stämningen mellan Moskva och Washington är ansträngd efter rapporter om ryska trupper vid Ukrainas gränser.

Mötet mellan Blinken och Lavrov tog en halvtimme och var det första högnivåmötet mellan amerikanska och ryska företrädare sedan toppmötet mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin i Schweiz juni.

Under ministermötet enades USA och Ryssland om att man skulle fortsätta dialogen om Ukraina, och från ryskt håll har man förhoppningar om att ländernas presidenter skulle kunna träffas inom kort.

Besvikelser och framgångar

Utrikesminister Ann Linde säger att hon är nöjd över att man under OSSE-mötet bland annat har diskuterat konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Man har också diskuterat den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien. Utvecklingen i Transnistrien har stått högt på Ann Lindes ansvarslista under Sveriges ordförandeskap i OSSE.

– Det är en konflikt där jag mest hoppas att vi kommit litegrann framåt. Där antar vi ett uttalande och hoppas på ett möte mellan parterna, EU och USA, säger Linde till SVT.

Sergei Lavrov ja Antony Blinken.
Bildtext Utrikesministermötet mellan USA:s Antony Blinken och Rysslands Sergej Lavrov under torsdagen var OSSE-mötets höjdpunkt.
Bild: Venäjän ulkoministeriön lehdistöpalvelu / EPA

Under en avslutande presskonferens uttryckte Ann Linde också besvikelse.

– Jag ska vara helt ärlig och säga att jag personligen hade velat se fler beslut kring kvinnors ekonomiska egenmakt, något som har varit ett av de områden som vi prioriterat. Vi är ändå nöjda över att dessa frågor har varit högt uppe på agendan under vårt år som ordförandeland, säger hon.

Till SVT säger hon att skälet till att man inte lyckats enas på jämställdhetsområdet är att Ryssland och Heliga stolen inte tycker att frågor om kvinnors roll i konfliktförebyggande arbete är särskilt viktiga.

Finland ordförandeland 2025

Under OSSE-mötet i Stockholm enades man om att Finland ska bli ordförande för organisationen år 2025. Då har det gått 50 år sedan Helsingforskonferensen 1975.

Polen tar efter årsskiftet över som ordförandeland i OSSE.

Källa: SVT, TT, OSSE