Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perfekt start på hemma-VM – Finland körde över Danmark i premiären

4 min

Det var aldrig något snack om saken. Finland gick för fullt i en period i VM-premiären och det räckte för att besegra Danmark.

Ett år försenat sparkade innebandy-VM igång i Helsingfors, och för regerande mästarna Finland blev det en pangstart på turneringen. Finland gjorde slarvsylta av Danmark i den första gruppspelsmatchen och vann med 7–0.

– Man måste vara nöjd med den här matchen. Vi håller nollan och gör sju mål så det är en bra start. Tittar man lite noggrannare på vår insats så gjorde vi en del misstag så de måste vi undvika i nästa match, säger Eemeli Salin till Yle efter segern.

Finland gick in i premiären med full fart och fick en drömstart på matchen. Redan efter 3.13 vispade lagkaptenen Nico Salo in 1–0 och en knapp minut senare satte VM-debutanten Justus Kainulainen 2–0.

Det unga danska laget var skakat efter den starten och ryggraden knäcktes definitivt i mitten av den första perioden. Finland gick från 2–0 till 5–0 på några minuter efter mål av Joonas Pylsy, Juha Kivilehto och Eemeli Salin.

Då Finland avgjorde matchen redan i den första perioden sjönk tempot ordentligt i den andra akten. Finland hade ändå full kontroll och Danmark kom aldrig åt att hota på allvar.

Salin tvåmålsskytt

Den andra perioden var länge mållös men efter 39.18 var Peter Kotilainen på rätt plats och prickade in Finlands sjätte mål.

Finland fick en tvåmålsskytt i matchen. I början av den sista perioden fastställde Eemeli Salin slutresultatet med sitt andra mål för kvällen då han fick ett läge efter en rejäl miss av Danmark i uppspelsfasen.

– Det var kul att lyckas med målskyttet och det är bra att bygga vidare nu, säger Salin.

Med premiären avklarad får Finland nu blicka mot den andra matchen och betydligt svårare motstånd. På lördag möter Finland den andra guldkandidaten Sverige.

– Det blir en mer fysisk match, det är alldeles säkert. Vi ska försöka göra en bättre insats än senast då vi mötte Sverige, säger Salin.

Sverige inledde också VM med en klar seger. Det svenska laget slog Lettland med 11–1.

Resultat:

Finland – Danmark 7–0 (5–0, 1–0, 1–0)
03.13 1–0 Nico Salo (Sami Johansson)
04.02 2–0 Justus Kainulainen (Rasmus Kainulainen)
08.11 3–0 Joonas Pylsy (Peter Kotilainen)
12.23 4–0 Juha Kivilehto (Peter Kotilainen)
13.40 5–0 Eemeli Salin (Sami Johansson)
39.18 6–0 Peter Kotilainen (Ville Lastikka)
42.30 7–0 Eemeli Salin (Nico Salo)