Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Föräldrarna till åtalad skolskjutare i Michigan greps efter att ha hållit sig undan myndigheterna

Från 2021
Uppdaterad 04.12.2021 18:45.
Blommor och blomsterarrangemang på en skylt med texten Oxford High School.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Föräldrarna till en 15-åring som åtalats för att ha mördat fyra elever i en skola Michigan greps tidigt på lördagen lokal tid efter att polisen spanat efter dem. Polisen hade utfärdat hittelön för uppgifter som hjälper polisen att gripa dem.

Föräldrarna åtalades på fredagen för fyra fall av dödsvållande bland annat eftersom de underlät att ingripa trots uppenbara varningstecken på dagen av skolskjutningen. De nekar båda till brott.

Polisen utfärdade en hittelön på upp till tiotusen dollar för vardera föräldern för information som leder till att polisen lyckas gripa dem.

En företagsägare i den närbelagna staden Detroit lade märke till parets bil och ringde nödnumret 911. En kvinna sågs springa bort när personen ringde samtalet, säger polisen i Oakland County.

Sonen åtalas för en rad brott

Deras 15-åriga son har åtalats som en vuxen person för mord, terrorism och en rad andra brott.

Fyra dagar innan skjutningen följde 15-åringen sin pappa till en vapenaffär där pappan köpte en pistol.

15-åringen laddade upp bilder av vapnet på sociala medier och skrev om vapnet som “min nya skönhet”. Följande dag skrev mamman i sociala medier att hon och sonen testat hans nya julklapp. Det uppger åklagaren Karen McDonald.

Dagarna före skolskjutningen såg en lärare att 15-åringen gjorde en sökning på sin mobil om ammunition. Skolan skickade meddelanden till mamman som inte besvarade dem.

Enligt åklagare skickade mamman däremot ett meddelande till sonen med innehållet att hon inte är arg på sonen, och att han borde lära sig att inte åka fast.

Oroväckande teckning

Bara timmar innan skolskjutningen upptäckte en lärare en teckning som 15-åringen gjort. Den innehöll ett handeldvapen, en kula och en blodig figur. Enligt åklagaren McDonald innehåll teckningen skrivna budskap som “blod överallt” och “Tankarna bara fortsätter - hjälp mig”.

Åklagaren säger att föräldrarna då kallades till skolan och fick anvisningar om att sonen ska få terapi inom två dygn. Hon säger att föräldrarna motsatte sig tanken på att ta sonen med sig hem och att de varken sökte igenom hans ryggsäck eller frågade om han hade vapnet.

Åklagaren säger att föräldrarnas beteende var oförsvarligt och kriminellt.

McDonald fick frågan om beslutet att låta 15-åringen återvända till klassen. Hon sa att han inte borde ha fått göra det.

Åklagaren tillfrågades också om eventuella åtal mot anställda vid skolan. McDonald svarade att utredningen pågår.

Källor: Reuters, AP, AFP
Artikeln har uppdaterats. Artikeln uppdaterades på lördag förmiddag med information om att föräldrarna gripits. Samtidigt försågs artikeln med två mellanrubriker och ett stycke på slutet om eventuella åtal mot anställda vid skolan.