Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IMF: Omikronvarianten kan innebära långsammare återhämtning än väntat för världsekonomin

Från 2021
Uppdaterad 04.12.2021 06:21.
IMF:s verkställande direktör Kristalina Georgieva på klimatmötet i Glasgow 2021.
Bildtext Prognosen för nästa år kan komma att sjunka, sa IMF:s verkställande direktör Kristalina Georgieva.
Bild: Daniel Leal-Olivas / AFP

Omikronvarianten av coronaviruset kan leda till att världsekonomin återhämtar sig långsammare än väntat, på samma sätt som deltavarianten påverkade ekonomin. Det varnar internationella valutafonden IMF:s verkställande direktör Kristalina Georgieva för.

Kristalina Georgieva uttalade sig på fredagen om den nya omikronvarianten och hur den kan tänkas påverka ekonomin globalt.

– Den nya varianten sprider sig sannolikt fort och kan skada tilliten till ekonomin. Därför kommer våra tillväxtprognoser troligen att sjunka från oktober, sa Georgieva under en tillställning som ordnades av nyhetsbyrån Reuters.

I oktober förutspådde IMF en tillväxt på 4,9 procent för världsekonomin under nästa år.

Enligt Georgieva är inflationen nu ett problem för ledarna i olika länder. Den ekonomiska återhämtningen påverkas negativt av bland annat problem i logistikkedjorna och den ojämna fördelningen av vacciner.

IMF granskar sina forskningsprocesser

Georgieva berättade under samma tillställning att IMF nu granskar sina forskningsprocesser för att garantera validiteten för valutafondens forskningar och rapporter.

Valutafonden ska bland annat granska om IMF:s tillväxtprognoser är för optimistiska för de stater som hör till IMF:s låneprogram.

Internationella valutafondens symbol.
Bildtext IMF utlovar bättre övervakning för att valutafondens forskning och rapporter också i fortsättningen ska vara pålitliga.

För några dagar sedan utnämndes IMF:s chefsekonomist Gita Gopinath till ny första vice verkställande direktör för valutafonden. Gopinath efterträder Geoffrey Okamoto, som lämnar sin plats i början av 2022.

I fortsättningen kommer vice verkställande direktören att åter ansvara för övervakningen av forskning och rapporter.

IMF:s verkställande direktör Kristalina Georgieva misstänktes tidigare i höst för ha gett efter för press från Kina i sin tidigare roll i Världsbanken, efter oklarheter i Världsbankens rapport Doing Business från 2018.

Georgieva misstänks ha gett Kina en bättre placering i rapporten.

IMF:s styrelse uttryckte sitt stöd och förtroende för Georgieva i oktober, men USA:s finansminister Janet Yellen bad ändå valutafonden agera för att rapporter och prognoser från IMF också i fortsättningen ska vara pålitliga.

Källor: Reuters, STT