Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vesalainen nätade i Winnipegs mäktiga kross – Scheifele satte punkt för tunga sviten med hattrick: "Lät instinkterna ta över"

Winnipeg Jets firar Kristian Vesalainens mål.
Bildtext Winnipeg firar Kristian Vesalainens mål.

Winnipeg Jets inledde säsongen svagt – men har nu fått upp farten. Tidigt på lördagsmorgonen finsk tid fick Manitobagänget New Jersey Devils på fall i en målkavalkad som heter duga.

Tre mål framåt på sju minuter – fyra bakåt innan den andra perioden ens hunnit bli två minuter gammal.

Kristian Vesalainen hade gett sitt Jets en 3–0-ledning tidigt i matchen med sitt andra mål för säsongen, men den ledningen rann ut i sanden snabbt.

Då Janne Kuokkanen passade fram Ryan Graves 76 sekunder efter den första pausvilan gick Devils nämligen upp i 4–3-ledning på bortais.

Men skrattar bäst som skrattar sist. Innan den andra perioden var över hade Winnipeg vänt igen.

Det stod 6–4 på tavlan inför den tredje perioden – och då avrundade Jets förstacenter Mark Scheifele sitt hattrick. Slutresultatet stod 8–4, Scheifele noterades för 3+1 och radarparet Blake Wheeler för 0+3.

"Göra grovjobbet"

Det var Scheifeles första mål på sju matcher.

– Det handlar bara om att ställa in sig på att göra grovjobbet, göra fula mål och låta instikterna ta över. Det är kryddan i hockey. Att lyckas då man får lite utrymme, säger han efteråt på NHL.com.

Jets ligger nu fyra i Central-divisionen, men har det femte bästa poängsnittet. För att kunna fightas om en slutspelsplats nästa vår vet tränaren Paul Maurice att laget inte har råd med likadana svarta stunder som mot New Jersey.

– De är väldigt bra offensivt, det visste vi. Vårt stora problem är att vi gav dem lägen, säger Maurice.

Donskoi passade fram sällsynt fullträff

I Seattle blev det dubbla blåvita assist då hemmalaget Kraken fick de gästande förhandsfavoriterna Edmonton Oilers på fall.

Joonas Donskoi passade fram Seattles 2–1-mål signerat Adam Larsson i första, medan Jesse Puljujärvi stod för en assist till det kvitterande 2–2-målet halvvägs in i andra.

– Det kommer inte att hända ofta, säger backen Larsson efteråt om sitt mål.

Slutresultatet stod 4–3 efter en grym försvarsinsats under de sista minuterna av hemmalaget. Trots att Edmonton fick spela i powerplay och utan målvakt således hade ett 6-mot-4-överläge kunde de inte överlista Philip Grubauer.

Resultat, NHL

NY Rangers–San Jose 1–0
NYR Kaapo Kakko 0+0, +/- 0, 14.06

Winnipeg–New Jersey 8–4
WPG Kristian Vesalainen 1+0, +2, 12.38
NJD Janne Kuokkanen 0+1, -1, 13.01

Arizona–Vegas 1–7

Anaheim–Calgary 3–4 efter straffar

Seattle–Edmonton 4–3
SEA Joonas Donskoi 0+1, +1, 18.50
EDM Markus Niemeläinen 0+0, -1, 13.39
EDM Jesse Puljujävi 0+1, +/- 0, 15.52