Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansminister Saarikko: "Dags att lämna den coronafärgade finanspolitiken och gå vidare"

Från 2021
Uppdaterad 04.12.2021 11:45.
Annika Saarikko
Bildtext Det finns meningsskiljaktigheter mellan partierna i regeringen när det gäller sysselsättning och ekonomi, sa finansminister Annika Saarikko (C) i Morgonettan.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Regeringen tog i fjol lån på 18,5 miljarder euro för att klara av coronapandemin. I år stiger statsskulden med 3,7 miljarder euro. Finansminister Annika Saarikko anser att skuldsättningen är oundviklig, men att det är dags att gå vidare.

– Den bästa finanspolitiken under coronaepidemin har varit att sköta coronaepidemin, sa finansminister Annika Saarikko i Yle-programmet Morgonettan på lördagen.

Samtidigt vill Saarikko strama åt ekonomin och att regeringen håller fast vid budgetramarna, och för att se till att det här verkligen sker vill Saarikko diskutera med de övriga medlemmarna i regeringen ännu före jul.

– Vi får inte bli kvar i den finanspolitik som vi fört under coronaepidemin. Nu är det dags att gå över till politik som stöder den ekonomiska tillväxten. Och jag vill försäkra mig om att våra regeringskolleger är redo för det.

På frågan om det finns några konkreta tecken som tyder på att de inte skulle vara förbundna till det svarade hon:

– De säger att det finns problem med modellen med budgetramar. Juha Sipiläs regering fattade svåra beslut som var bra för ekonomin och Centerns roll i den här regeringen har blivit att vara extra noga med att medlen fördelas väl. Klimatarbetet är mycket viktigt, men det är också ekonomin.

Annika Saarikko
Bildtext Finansminister Annika Saarikko vill se en politik som stöder ekonomisk tillväxt.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Saarikko sticker inte under stol med att regeringspartierna har olika åsikter om till exempel ekonomi och sysselsättningen.

– De partier som är mer till vänster än vi upplever kanske att skuldsättningen inte är så viktig längre, men det gör jag. Varför? För skulder ska alltid betalas tillbaka. Pengar har varit billigt för vår generation, men så kommer det inte alltid att vara.

Saarikko sa att hon inför självständighetsdagen tänkt på ekonomisk självständighet.

– Det är viktigt för ett litet land. Och skuldsättningen oroar nu då Finland är ett åldrande land och utgifterna för bland annat vården kommer att öka.

"Coronaepidemin får den finansiering den behöver"

Saarikko är missnöjd med tillväxtprognosen på 1,5 procent. Men det är svårt att göra prognoser nu då coronaläget varierar mycket.

– Både här hos oss och i Europa följer man nu noga med inflationen. Det har varit ovanligt svårt att göra prognoser under hela coronapandemin.

Coronatiden blev inte den katastrof som många befarade, men den gav ekonomin en rejäl törn, säger Saarikko.

– Å ena sidan gick mardrömsscenarierna inte i uppfyllelse, med massarbetslöshet och ännu fler konkurser än befarat. Å andra sidan verkar den ekonomiska tillväxten avta igen.

Nu då antalet coronafall skjuter i höjden igen vill Saarikko inte stänga ner samhället på samma sätt som våren 2020. Hon säger att svaret på att hålla samhället öppet är att vaccinera sig mot corona och använda covidintyget.

Trots att Saarikko vill vara försiktig med skuldsättningen i fortsättningen försäkrar hon ändå att finansieringen för coronarelaterade utgifter som vaccin, vård och intensivvård är säkrad.

– Det är bra att Finland är ett land som får lån, och det är bra att vi är förberedda.