Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 30 döda i Mali då misstänkta militanta islamister anföll en buss full med kvinnor

Från 2021
Brittiska soldater, som deltar i FN-operationen Minusma i Mali, fotograferades i Menaka-regionen i oktober i år.
Bildtext Brittiska soldater, som deltar i FN-operationen Minusma i Mali, fotograferades i Menaka-regionen i oktober i år.
Bild: Lehtikuva

Minst 31 civila dödades i centrala Mali då en buss på väg till en marknad anfölls av okända gärningsmän. Männen öppnade eld mot bussen, sköt ihjäl chauffören och satte eld på fordonet. De flesta passagerarna var kvinnor.

I sociala medier sprids obehagliga bilder på det pyrande bussvraket fullt med kroppar. Utöver de minst 31 dödsoffren, som bekräftats av lokala myndigheter, rapporteras om ett okänt antal skadade och saknade.

Attacken inträffade på fredagen i Mopti-regionen, i centrala Mali. Bussen var på väg från byn Songo till en marknad i staden Bandiagara bara tio kilometer från byn. Enligt BBC var de flesta offren kvinnor som säljer olika varor på marknaden.

I den här regionen finns grupperingar som är kopplade till både al-Qaida och IS och våldsdåden där har ökat under de senaste månaderna.

Den fattiga västafrikanska nationen har plågats av jihadisternas våld åtminstone sedan 2012. Tusentals civila och soldater har dödats och hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem.

Landets centralregering har försvagats ytterligare av två militärkupper under de senaste 16 månaderna och samtidigt har våldet ökat.

I Mali pågår flera internationella insatser för att stävja våldet. I FN-ledda Minusma ingår ungefär 18 000 personer och ytterligare runt 5 000 soldater inom franskledda Operation Barkhane. Den forna kolonialmakten Frankrike beslöt efter den senaste militärkuppen i maj att stoppa sitt militära samarbete med Mali.

Finland deltar i EU:s militära utbildningsinsats i Mali.

Källor: Reuters, BBC, Yle