Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Total norsk dominans i Lillehammer – Hyvärinen enda finländare på världscuppoäng, Niskanen avbröt

Uppdaterad 04.12.2021 12:57.
Perttu Hyvärinen.
Bildtext Perttu Hyvärinen visade gryende form i Lillehammer.

Borta bra, men hemma bäst. Det blev en norsk trippelseger med Simen Hegstad Krüger i spetsen på 15 km fri stil i Lillehammer – medan Iivo Niskanen gav upp kampen redan efter sju kilometer.

Bristen på snö tvingade de norska arrangörerna att tänka om. Något ironiskt snöade det på OS-orten samtidigt som åkarna körde ut på den förhållandevis lätta banan – en profil som Iivo Niskanen sagt att passar den finska cupen bättre än den högsta möjliga nivån.

Bäddat för skrällar? Kanske.

– Den där stigningen var rätt grym. Den här banan var nog inte alls i det lättaste laget. Den med hårdaste kondition vinner ändå, analyserar Perttu Hyvärinen i Yles tv-intervju efteråt.

Det var också två rutinerade distansrävar som kom i mål som etta och tvåa. Simen Hegstad Krüger vann kampen om segern mot Hans Christer Holund.

Av de tio främsta på distansen var hela sju (!) norrmänn. De enda icke-norska åkarna: fyran Alexej Tjervotkin, femman Michal Novak och tian Maurice Manificat.

Placeringarna elva och tolv? Jo, de gick också till Norge. Den sistnämnda till sprintens klara segrare Johannes Høsflot Klæbo. Alexander Bolsjunov, dagens förhandsfavorit i mångas papper, slutade på 14:e plats.

Niskanen avbröt tidigt, oklart varför

De som väntade sig ett formbesked av Iivo Niskanen i skejt väntade dessvärre förgäves. Niskanen tappade tid till täten hela tiden och avbröt mellan 6,1 och 7,4 kilometer.

– Jag kan inte kommentera orsaken till att han avbröt då jag inte känner till den. Men konditionen är det inget fel på. Han är i toppform. Nu var det något annat. De analyserar vad det var just nu, säger tränaren Teemu Pasanen till Yle efter loppet.

– Som helhet gick det här inte alls som väntat. Men jag ser två positiva besked: att Perttus form börjar vara på den nivå vi väntar oss och att Remi visar att han hör hemma på den här nivån, fortsätter han.

I Niskanens frånvaro var det nämligen istället Perttu Hyvärinen som steg fram. Hyvärinen såg ännu halvvägs in i loppet ut att kämpa om en topp 10-placering, men tappade rejält på slutet och noterades för den 25:e snabbaste tiden, över en minut långsammare än Krüger.

– De två första varven hade jag en rygg att gå på (Norges Haavard Moseby, åtta reds.anm.), men genast då jag skulle köra ensam så tappade jag all ork. Ryggen gjorde det så pass mycket lättare. Men formen finns där, säger han.

Remi Lindholm slutade 32:a, fyra sekunder från världscuppoäng, och Lauri Lepistö på 39:e plats. Joni Mäki fick nöja sig med 49:e plats.

Resultat, herrarnas 15 km fri stil Lillehammer:

1. Simen Hegstad Krüger NOR 32.26,2
2. Hans Christer Holund NOR +1,6
3. Martin Løwstrøm Nyenget NOR +17,5
4. Alexej Tjervotkin RUS +21,0
5. Michal Novak CZE +21,1
6. Didrik Tønseth NOR +27,2
7. Harald Østberg Amundsen NOR +27,9
8. Haavard Moseby NOR +29,9
9. Sjur Røthe NOR +31,2
10. Maurice Manificat FRA +35,5

25. Perttu Hyvärinen FIN +1.09,0
32. Remi Lindholm FIN +1.19,2
39. Lauri Lepistö FIN +1.42,6
49. Joni Mäki FIN +2.07,2
Iivo Niskanen FIN DNF

Artikeln uppdaterad med kommentarer av tränaren Teemu Pasanen klockan 12.57.