Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Nervös" Frida Karlsson slog Therese Johaug med tre tiondelssekunder – Kerttu Niskanen överraskade positivt bakom den glödheta duon

Frida Karlsson.

Therese Johaug har fått en konkurrent på allvar. För andra gången på raken lyckades Frida Karlsson ta segern framför näsan på skiddrottningen i en intervallstart.

– Jag fick ju höra att det var tajt och så där så det var ju bara att gå i mål och vänta, ganska nervöst, på Therese där, säger Frida Karlsson efter loppet till SVT.

Karlsson var först ut i spåret av duon och klockade in en pangtid. Det talade Therese Johaugs mellantider om – och norskan såg ut att knappa in på försprånget.

Men Karlssons tid var för tuff. Tre tiondelssekunder för tuff.

En fullständigt slutkörd Johaug fick se sig besegrad i en intervallstart också på hemmaplan.

– Det är kul att få slåss om segern, det är det man vill och att få dra det längsta strået, det är någonting extra, säger Karlsson.

Niskanen nära topp 10 med värdefull draghjälp

Både Karlsson och Johaug solokörde i praktiken alla varv kring den korta slingan i Lillehammer. Men det finska landslagets chefstränare Teemu Pasanen hann innan damernas lopp lyfta fram faktumet att draghjälp av andra åkare verkat vara viktigare än vanligt på banan.

Det tyder också Kerttu Niskanens insats på. I Krista Pärmäkoskis frånvaro var det Niskanen som fick agera blåvit förhandsfavorit. Hon tog snabbt rygg på den blivande fyran Helene Marie Fossesholm och såg ut att kämpa om till och med åttondeplatsen.

Men utan draghjälp blev det sista varvet tufft. Niskanen såg ut att krokna och kom till slut i mål med den tolfte snabbaste tiden.

Kerttu Niskanen.
Bildtext Kerttu Niskanen.

Landslagskamraten Riitta-Liisa Roponen fick nöja sig med 42:a plats i säsongspremiären i världscupen – och skjuter ner snacket om betydelsen av draghjälp.

– Det här är en individuell tävling. Man kan inte lita på att man får hjälp av andra. Jag tycker jag körde bra i de tuffare partierna men somnade tydligen på de flackare delarna, säger Roponen till Yle.

Anne Kyllönen var näst bästa finländska på en 38:e plats.

Resultat

1. Frida Karlsson SWE 26.58,4
2. Therese Johaug NOR +0,3
3. Rosie Brennan USA +11,3
4. Helene Marie Fossesholm NOR +16,0
5. Natalja Neprjajeva RUS +28,5
6. Tirl Udnes Weng NOR +30,1
7. Ebba Andersson SWE +33,0
8. Tatjana Sorina RUS +35,8
9. Heidi Weng NOR +39,6
10. Ragnhild Haga NOR +41,3

12. Kerttu Niskanen FIN +44,1
38. Anne Kyllönen FIN +1.45,8
42. Riitta-Liisa Roponen FIN +1.55,3
50. Eveliina Piippo FIN +2.14,4
51. Johanna Matintalo FIN +2.16,5
Maaret Pajunoja FIN DNF