Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två tända ljus i fönstret var en gång i tiden en grattishälsning till kungen

Från 2021
Två blåvita ljus brinner i ett fönster på kvällen.
Bildtext År 1927 uppmanade Itsenäisyyden liitto (fritt översatt Självständighetsförbundet) finländarna att tända blåvita ljus för att fira Finlands självständighet.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

För 94 år sedan uppmanades finländarna att tända två ljus i fönstren som en del av självständighetsfirandet. Även om två tända ljus är starkt sammankopplat med vår självständighet går traditionen längre tillbaka i tiden än så.

Två tända ljus i fönstret på självständighetskvällen är en stämningsfull tradition för många finländare. Det påminner oss om vår historia, människor och krig.

Men ritualen att placera ljus i fönstret går längre tillbaka i tiden än så. Den tros härstamma ända från den svenska tiden.

– Då tände man ljus i fönstret för att hedra kungafamiljens bemärkelsedagar eller om kungen var på besök i Finland, berättar folklorist Catarina Harjunen.

Traditionen fortsatte under den ryska tiden, men då gällde det tsarfamiljen och tsarens besök i Finland.

Signal till tyska jägare

Under ofärdsåren upphörde traditionen med ljus i fönstret. Det fanns en rädsla för förryskning i landet och finländarna bytte ut den respektfulla handlingen till något som Harjunen kallar för en "motståndshandling". Då började man tända ljus i fönstren på Runebergsdagen den 5 februari, som en stilla protest mot förryskningen. Senare fick de tända ljusen en annan betydelse.

– Det sägs att under inbördeskriget tände man ljus i fönstret så att de tyskutbildade jägarna skulle veta att det här är ett hus där man kan söka skydd, berättar Harjunen.

När Finlands självständighetsdag fastslogs till 6 december flyttades seden med de två ljusen till den dagen.

– De två ljusen kan tänkas symbolisera hemmet och fosterlandet, säger Harjunen.

Catarina Harjunen är folklorist
Bildtext - Jag har alltid varit intresserad av hur man gjorde förr i världen, berättar folklorist Catarina Harjunen.
Bild: Pia Lagus / Yle

Blått och vitt

Ljusen vi tänder brukar vara blåa och vita, eller en kombination av de båda färgerna. Färgerna symboliserar Finlands flagga.

– Att det är två ljus kan tänkas ha ett rent konkret ursprung i att förr i tiden var fönstren små och det var fyra rutor, två bredvid varandra. Och då är det lämpligt med två ljus - en i varje ruta.

Traditionen med att tända ljus i fönstret kommer från viljan att visa en känsla utåt, oavsett om det handlar om stöd, respekt eller protest.

Att ljusen placeras just i fönstret kan förklaras med att fönstret är hemmets ansikte utåt.

– I adventstider har vi ljusstakar och stjärnor. En del har kanske ledslingor. Och man kan diskutera länge och väl vad som är smakfullt. Men jag tänker att syftet med det man har i fönstret är att sprida lite ljus i en väldigt mörk årstid. Det finns något välvilligt över det. Och som alltid med traditioner görs det, utan att vi reflekterar över varför.

En ljusstake som brinner i ett fönster.
Bildtext – Julen har många måsten, så ifrågasätt varför man gör saker på ett visst sätt, säger Catarina Harjunen.
Bild: Yle

Coronanallar i fönstret

Under våren 2020 placerades nallar i fönster runtom i världen för att ge glädje åt barn som spanade och räknade nallar. Det spred glädje i en annars tuff tid - inte bara till barn, utan också till vuxna.

– Vi tänker på hur vi själva visar oss utåt, även om vi inte själva står i fönstret, säger Harjunen.

Catarina Harjunen filosoferar gärna kring gränsdragningar för vad som får synas genom fönstret. Under årets mörka period syns det bra vad som händer i ett upplyst rum. Men när drar vi ner gardinen och döljer det som kan ses genom ett fönster? Det är förstås en personlig tolkning.

– Om man är kreativ kan man göra sitt fönster till ett skyltfönster och go crazy, säger Harjunen

En teddybjörn tittar ut genom fönstret.
Bildtext Idén med nallar i fönstret kom från Australien.
Bild: Raili Tuikka / Yle