Europeiska ytterhögern samlad till "nationalisternas toppmöte" i Warszawa - ska inleda nytt kapitel i samarbetet mot EU
Mötet i Polens huvudstad ska bli startskott för tätare samarbete för EU:s nationalistpartier som hittills inte har lyckats bilda enad front i EU-sammanhang. Experter avfärdar mötet som inte mycket mer än ett pr-evenemang.
Ledarna för de europeiska populistiska ytterhögerpartierna är samlade i Polens huvudstad Warszawa för vad organisatören, Polens regeringsparti Lag och rättvisa har kallat ett toppmöte för Europas nationalistpartier.
Många av deltagarna ska också räknas till gräddan av den europeiska ytterhögern.
Bland deltagarna finns franska presidentkandidaten Marine Le Pen, Ungerns premiärminister Viktor Orban och ordförande för spanska Vox-partiet Santiago Abascal.
Enligt värden för mötet, Lag och rättvisas ordförande Jarosław Kaczyński, ska det ses som ett startskott för nytt samarbete mellan de nationalistiskt sinnade partierna i EU.
Kaczyński sa att partierna ska samlas kring motstånd mot EU:s nuvarande linje, en linje han beskrev som allt mer lik en superstat som "eroderar ländernas makt och traditioner".
– Vi har jobbat i månader för att skapa en kraftfull politisk partifamilj och hoppas kunna ta ett steg i den riktningen i dag eller i morgon, skrev Orban på Facebook inför mötet.
– Vi vill ändra EU:s politiska riktning.
Blir inte lätt
Om de inbjudna partierna skulle slå ihop sig till en grupp i Bryssel skulle det vara frågan om en av de största i EU-parlamentet.
Kaczyński själv medgav ändå att ett närmare samarbete inte kommer att vara någon lätt match att få till stånd.
Trots liknande agenda på hemmaplan har partierna inte lyckats enas i EU-sammanhang eller bilda någon enhetlig politisk grupp i parlamentet i Bryssel.
Den nuvarande så kallade nationalistiska gruppen Identitet och demokrati, vars bärande teman är invandringsmotstånd, euroskepticism och nationalism, har 70 mandat i parlamentet.
En av de bärande krafterna inom gruppen, italienska Legas Matteo Salvini, tackade också nej till mötet och sa att tiden inte är rätt för liknande tilltag.
Kaczyński själv har tidigare tagit avstånd från flera av de partier han nu har bjudit in till Warszawa, framförallt för att flera av partierna har tagit emot finansiering från Ryssland.
Rysslandskopplingar och bråk med EU
– Vi har lika mycket gemensamt med fröken Le Pen som vi har med herr Putin, sa Kaczyński år 2017.
Två år senare var hans kommentarer om Le Pen, Orban och Italienska Lega och Salvini inte mycket positivare.
– De hör till grupperingar som uppenbart har kopplingar till och finansieras av Moskva, sa han då som en förklaring till varför samarbete inte skulle komma på fråga.
Vi har lika mycket gemensamt med fröken Le Pen som vi har med herr Putin.
Jarosław Kaczyński
På sistone har ändå tonen ändrats och bland annat Le Pen och Ungerns Orban hör till de politiker som tidigare fick kalla handen av Lag och rättvisa, men som partiets ledare nu har närmat sig om samarbete.
Orsaken antas vara att Lag och rättvisa och flera av de andra deltagarna har det allt kärvare på den politiska hemmaplanen. Kaczyński och Orban har dessutom kommit i konflikt med Bryssel över nedmontering av demokratiska institutioner och rättsväsendets oberoende.
Stora skillnaderna glöms under mötet
De små skaror med demonstranter som hade samlats utanför möteslokalen blev en slags påminnelse om hur olika partierna är, trots en del delade åsikter.
En del demonstranter skanderade antifascistiska slagord mot en del deltagare medan andra skrek "Rysslandspakten" åt deltagarna, med hänvisning till de finansiella banden till ryska staten.
Åsikterna går också långt isär i konservativa knäckfrågor som inställningen till abort, sexuella minoriteter och förhållandet till Ryssland.
Rysslandsfrågan har igen aktualiserats då Polen har anklagat president Vladimir Putin för att ligga bakom gränskrisen med Belarus, anklagelser Polens premiärminister Mateusz Morawiecki upprepade precis före mötet.
– Det är sannolikt att deltagarna kommer att försöka minimera fokuset på de politiska skillnaderna under mötet, sa politikforskaren Ewa Marciniak vid Polska Vetenskapsakademien till nyhetsbyrån AFP.
En signal hemåt att "vi inte står ensamma"
Wojciech Przybylski vid tidskriften Visegrad Insight menar ändå att det på lång sikt inte blir lätt att släta över de stora skillnaderna, då det ofta gäller frågor som har mycket stor betydelse i inrikespolitiken för de inblandade partierna.
Przybylski avfärdar också mötet som ett pr-trick, och kallade det en paradox att nationalister ordnar ett möte med sikte på transnationellt samarbete.
Przybylski påpekar också att bakgrunden till mötet är att flera av partierna är illa ute på hemmaplan, eller som i Orbans fall har förlorat sin politiska hemvist i Bryssel.
– Mötet har mest ordnats för att partierna ska kunna säga åt sina anhängare hemma att de inte står ensamma, sa Przybylski till nyhetsbyrån AP.
Källor: AFP, AP, Reuters