Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike: Valérie Pécresse utsedd till Republikanernas kandidat i presidentvalet – Emmanuel Macron förtegen om sin kandidatur

Från 2021
Valérie Pécresse fotograferad utomhus. Hon ler smått och tittar in i kameran. Hon är klädd i en svart kappa och har en röd halsduk runt halsen. I bakgrunden suddiga avbildningar av människor.
Bildtext Valérie Pécresse hoppas på att bli Frankrikes nästa president. Hur det blir klarnar i april nästa år.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den konservativa Valérie Pécresse beskriver sig själv som "en tredjedel Thatcher och två tredjedelar Merkel". Frankrikes största högerparti Les Républicains har valt henne till partiets presidentkandidat inför valet i april.

Det är inte första gången som Valérie Pécresse försöker sig på presidentposten i Frankrike. Hon kandiderade också år 2017 för ett annat parti, men fick ge vika för Emmanuel Macron.

Om man ska tro på opinionsundersökningar ser det ut som om Pécresse inte blir vald till president den här gången heller.

Partiet är ändå optimistiskt. Pécresse kan lyckas locka de konservativa fransmännen samt center-höger-väljare som kan vara svårflörtade. Om president Emmanuel Macron siktar på en till period som president måste han försöka söka stöd bland den här väljargruppen.

– Det republikanska högerpartiet är tillbaka. Vi kommer att slåss obevekligt. Vi kommer att återställa Frankrikes stolthet och göra Frankrike respekterat i världen igen, säger Pécresse.

President Macron har officiellt ännu inte meddelat att han ställer upp för omval, men en kandidatur är väntad. Trots en hel del kritik mot honom under de senaste åren är han på topp i opinionsmätningar. Han har med andra ord goda chanser att fortsätta som president om han bara vill det.

Valérie Pécresse kan bli Frankrikes första kvinnliga president

Valérie Pécresse är Les Républicains första kvinnliga presidentkandidat. Om hon vinner valet i april nästa år blir hon Frankrikes första kvinnliga president. Den första omgången i det franska presidentvalet är inprickad den 10 april.

Hon vann partiets presidentkandidatur över Eric Ciotti som beskrivits som hårdförd och kompromisslös. Pécresse beskrivs som en "måttligare" version av honom. Pécresse fick 61 procent av rösterna, medan Ciotti fick de resterande 39 procent av dem i omröstningen.

Partiet har den senaste tiden rört sig ännu mer högerut och partiet har blivit mer konservativt i fråga om migrantfrågor och den allmänna ordningen i Frankrike.

Motsatsen till Macron på många sätt

Pécresse vill bland annat att Frankrike ska ta emot färre migranter från icke-EU-länder. Hon har lagt fram flera kontroversiella åsikter – bland annat om muslimska kvinnor som bär huvudskarf.

Pécresse är på många sätt motsatsen till Macron. Hon vill att människor ska jobba mer varje vecka och längre innan de går i pension. Samtidigt vill hon skära ner på jobben inom den offentliga sektorn med 200 000 arbetsplatser.

Emmanuel Macron står vid ett talarpodium. Han tittar uppåt. Han är klädd i en mörkblå kostym och svart slips. I bakgrunden Frankrikes flagga och EU:s flagga.
Bildtext Det finns inte många likheter mellan nuvarande presidenten Emmanuel Macron och Valérie Pécresse.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Centerhögerpartierna har länge dominerat politiken i Frankrike, men de har förlorat sitt fotfäste de senaste åren. Många som tidigare röstat på center- och högerpartier har i stället valt att lägga sin röst på Macrons parti.

En del väljare väljer också att rösta på de som tillhör den så kallade extremhögern. Marie Le Pen, som var Macrons främsta rival i valet år 2017, kandiderar på nytt. En annan som meddelat om sin kandidatur är Éric Zemmour.

Källor: Reuters, AFP