Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Varför avbröt Iivo Niskanen? Vallachefen: "Kan hända saker som inte går att förklara"

Iivo Niskanen grimaserar.
Bildtext Iivo Niskanen misslyckades i Lillehammer.

Iivo Niskanens fristilsåkning fungerade inte som förväntat i Lillehammer. Finlands stora längdstjärna avbröt – och marscherade därefter till det finländska vallateamet. Misslyckandet med Iivos skidor är lite oförklarligt, säger vallachefen Mika Venäläinen.

Längdlördagen i Lillehammer blev inte särskilt sprakande ur finländsk synvinkel. Kerttu Niskanen var dagens främsta finländare med sin tolfteplats på damsidan.

I herrarnas intervallstart var Iivo Niskanen klar före man ens kommit halvvägs. Finländaren tappade tid till täten hela tiden och gav upp kampen någonstans mellan 6,1 och 7,4 kilometer.

Landslagstränaren Teemu Pasanen ville inte uttala sig allt för detaljerat om stjärnans insats i Yles intervju.

– Jag kan inte kommentera orsaken till att han avbröt då jag inte känner till den. Men konditionen är det inget fel på. Han är i toppform. Nu var det något annat. De analyserar vad det var just nu, sa Pasanen.

Efter att ha avbrutit sågs Niskanen traska till den finländska vallaboden. Senare testade han också skidor med vallachefen Mika Venäläinen.

"Lite oförklarligt"

Venäläinen sammanfattade senare dagen för Yle. Vallachefen menade att snacket med Niskanen gått i "utvecklingssyfte".

– Klart att åkaren väljer de bästa skidorna som finns att tillgå och att vi därefter försöker göra dem så bra som möjligt. Däremellan kan det hända saker som inte går att förklara, menar Venäläinen.

De andra finländska herrarna hade inget negativt att säga om utrustningen. Niskanens motgångar drar ändå ned på helhetsbetyget, poängterar vallachefen.

– Misslyckandet med Iivos skidor är lite oförklarligt – att det blev en flopp trots samma vallor och taktik. Kanske förhållandena förändrades så mycket under testskedet att skidorna inte var optimala för Iivo.