Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilskan efter Johaugs nya nederlag – norska tränaren gick till attack mot rysk kollega

Therese Johaug lutar sig mot sina stavar.
Bildtext Therese Johaug har fått se sig utmanas av Frida Karlsson.

Var det Tatjana Sorinas åkstil som avgjorde den tajta segerduellen mellan Frida Karlsson och Therese Johaug i Lillehammer? Efter norskans knappa förlust hade tränaren Ole Morten Iversen en del att säga till ryska kollegan Igor Sorin.

För andra veckan i rad lyckades Frida Karlsson slå Therese Johaug i en intervallstart. Efter förra veckans skräll i klassisk stil i Ruka var svenskan bättre med 0,3 sekunder i fristil i Lillehammer.

Den korta slingan i Lillehammer betydde att åkarna kunde utnyttja draghjälp aktivare än vanligt. Ryskan Tatjana Sorina passade till exempel att ta rygg på Johaug.

Norska skiddrottningen Johaug var allt annat än glad över att Sorina flåsade henne i nacken.

– Hon var seriöst på mina stavar hela tiden. Klart jag blev irriterad. Man tappar rytmen när någon är på stavarna hela tiden. Det är bara onödigt av henne, kommenterade Johaug för NRK.

Ryska tränaren överraskad

Johaug fick stöd från tränarhåll. I målfållan tog sig coachen Ole Morten Iversen ett snack med Sorinas tränare och make, Igor Sorin.

– Jag berättade att jag tyckte att Sorina var osportslig och bad om att hon skulle sluta. Om någon drar i dina stavar hela tiden kostar det mer än tre tiondelar. Men det har ingen skillnad, det var en bra tävling, sa Iversen för NRK.

Sorin gillade inte feedbacken.

– Jag överraskades av Iversens beteende. Jag tycker att det här är något som får tas två damerna, inte mellan tränarna.

Ryska tränaren sade sig samtidigt förstå den norska ilskan.

– Tatjana åker bredare, då Therese i sin tur har en tätare rytm. Det är svårt för Tatjana att synka åkningen med Therese. Hon beklagar det skedda. Jag förstår att Therese i det läget hade svårt att hålla sig.