Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtminstone en av de terrormisstänkta nekar till brott – advokat till Yle: "Brotten har begåtts av andra"

Från 2021
Polisens kollage av beslagtagna vapen och sprängämnen i samband med terrormistänkta Satakuntaborna.
Bildtext Polisen har beslagtagit både skjutvapen, ammunition och sprängämnen. De fem misstänkta terroristerna väntas kunna förhöras på tisdag efter självständighetsdagen.
Bild: Poliisi

Polisens förhör av de fem män som gripits i Satakunta misstänkta för terrorbrott inleds antagligen först efter helgen. Det som redan nu är klart är att männen känt varandra en längre tid.

Polisen har i dag, lördag, inte velat kommentera om de häktade männen erkänt eller nekat till att ha planerat ett terrordåd.

Yle Uutiset har däremot nått advokaten Mauri Leppimäki som representerar en av de misstänkta. Han uppger att hans klient, som är 26 år gammal, nekar till brott.

– Ur min klients synvinkel har de här gärningarna begåtts av andra människor. Min klient har inte tagit del av dem. Han tar inte ställning till vad de andra kan ha gjort, säger han.

Leppimäki säger att hans klient känner de andra häktade väl.

– Det går inte att bestrida att de känt varandra länge. Pojkarna har växt upp på samma ort.

Det här är första gången som extremhögern i Finland utreds för misstänkta terrorbrott. Yle nådde också två av de övriga misstänktas advokater, men de ville inte kommentera något – inte ens huruvida deras klienter nekar till brott eller inte.

Nynazister inspirerade av accelerationismen – det här betyder det

Det var i går, fredag, som polisen meddelade att man gripit och senare häktat fem män misstänkta för terrorbrott. Två av dem är 26 år, två 25 år och en är 23 år.

Brottsrubriceringarna i förundersökningen är följande: Grovt skjutvapenbrott i terroristiskt syfte, avsiktligt sprängämnesbrott i terroristiskt syfte, brottsförberedelser i terroristiskt syfte och grov stöld i terroristiskt syfte.

Enligt polisen har de fem männen radikaliserats. Polisen beskriver dem som nynazister som inspirerats av accelerationismen.

Accelerationisterna menar att allt måste bli sämre för att kunna bli bättre. Den här typen av nynazister anser att man genom terrorattacker måste få staten att kollapsa till total anarki för att man ska kunna etablera ett nazistiskt imperium.

Den misstänkte 26-åringen anser att polisens uppfattning kring det här är fel.

Har han sådana högerextremistiska idéer som polisen lyfter fram?

– Inte alls. Han har inte några sådana ideologiska åsikter som det påstås ha funnits i det här fallet, säger advokaten Mauri Leppimäki.

"Min klient är förvånad över de misstänkta brotten"

Polisen började utreda männens beteende redan år 2019. Männen misstänktes då för grovt skjutvapenbrott och polisen beslagtog i samband med husrannsakningar en betydande mängd skjutvapen, patroner och sprängämnen.

Efter händelserna 2019 har polisen övervakat männen noggrant. Polisen har bland annat gått igenom material i datatekniska apparater.

De misstänkta har i ett tidigare skede varit gripna – 26-åringen var häktad i nio dagar i januari år 2020.

De fem männen greps på nytt i tisdags i en stor polisoperation. De häktades i går, fredag.

– Det var förstås en besvikelse att tingsrätten fattade det här beslutet. Men i nuläget är det bara fråga om en häktning. Min klient är förvånad över de misstänkta brotten, säger Mauri Leppimäki.

Förhören inleds antagligen på tisdag – först ska man gå igenom allt material

Polisutredningen leds av Toni Sjöblom. Enligt honom kommer man troligtvis att höra de häktade först efter helgen, alltså på tisdag.

– Vi går nu igenom det material som samlats in, säger Sjöblom.

Polisen satsar på att först noggrant göra allt bakgrundsarbete innan man hör de misstänkta.

– Det är möjligt att förhören dröjer till nästa vardag eftersom de misstänkta är flera och materialet är omfattande. Det här kräver goda och noggranna överväganden, säger Sjöblom.

Centralkriminalpolisen är också involverad i utredningen. De har bland annat hjälpt till med husrannsakan, platssökning samt insamling och analys av material.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Terrorismirikoksista vangittu 26-vuotias kiistää syyllistyneensä rikoksiin – Miehen asianajaja Ylelle: "Ne ovat toisten henkilöiden tekemisiä" skriven av Päivi Happonen. Översättning: Märta Nummenmaa.