Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högerextrema terrorister i hela världen inspireras av samma våldsamma strategi – så här fungerar accelerationismen

Från 2021
En kvinna håller upp en skylt där det står "vit makt är en dödskult".
Bildtext Många av de högerextrema nynazister som inspireras av accelerationismen anser att den vita rasen är överlägsen. Många av dem riktar därför våld mot religiösa minoriteter och svarta.
Bild: Jim Newberry / Alamy/All Over Press

Allt fler personer som begår terrorbrott och andra våldsdåd inspireras av accelerationismen, en våldsam högerextrem strategi. Vi förklarar vad strategin betyder och vad de som tror på accelerationismen vill.

Accelerationister utgår från att allt måste bli sämre för att kunna bli bättre. Många högerextrema nynazister har radikaliserat den här strategin till något helt annat.

Allt fler terrorister inspireras i dagens läge av accelerationismen och förklarar sina våldsdåd genom dessa teorier. Exempelvis de fem finländare som nu gripits misstänkta för terrorbrott i Satakunta har inspirerats av den här strategin, enligt polisen.

I den här artikeln redogör vi för begreppet accelerationism och hur strategin utvecklats under årens lopp till ett terrorvapen.

Vad är accelerationism?

Accelerationism är en politisk strategi där grundtanken är att ett icke-fungerande samhällssystem måste kollapsa och byggas upp på nytt för att bli ett idealsamhälle. Namnet kommer från verbet accelerera eftersom man vill accelerera samhällsutvecklingen och påskynda samhällets förfall.

Accelerationister anser att processen med att fälla samhället kan påskyndas genom krig eller terrorattacker.

Accelerationismen har blivit mer populär bland dem som tillhör extremhögern. Många nynazister som anammar den här strategin anser att ett raskrig mellan vita och "icke-vita" är oundvikligt för att samhället ska bli så idealt (=vitt) som möjligt.

Blommor och ljus vid moskén i Christchurch efter terrorattack.
Bildtext Mannen som gick till attack mot en moské i Christchurch år 2019 inspirerades av accelerationismen.
Bild: Rafael Ben Ari/Alamy/All Over Press

Enligt accelerationister sker vägen till det idealsamhället genom polarisering och våld. Nynazister som inspireras av den här strategin anser att det är genom terrorattacker som man får staten att kollapsa till total anarki.

Målet för de radikaliserade accelerationisterna är att etablera ett nazistiskt imperium, en vit nationalistisk stat.

Vad grundar sig tanken på?

Accelerationismen var ursprungligen inte någon högerextrem teori, utan en filosofi på vänsterkanten. En av accelerationismens förfäder är Karl Marx.

Accelerationismen fungerade som en revolt mot kapitalismen. Marx ansåg att man måste förstärka de negativa effekterna med kapitalismen i stället för att mildra dem för att nå en revolution. Han ansåg att man måste accelerera den negativa utvecklingen, alltså skynda på, i stället för att stoppa den.

Ursprungligen var accelerationismen främst en akademisk teori för att beskriva samhället och utveckling, men det här har ändrat.

– Det här [accelerationism] är inte längre en ideologi som existerar endast i teoretiska sammanhang. Det är en ideologi som gör sig uttryck i våld i den riktiga världen, säger forskaren Joanna Mendelson om teorin till Vox.

Hur har accelerationismen utvecklats?

Accelerationismen har utvecklats enormt sedan Marx tid. Under de senaste åren, sedan 2010-talet, har extremhögern intresserat sig för strategin.

Accelerationisterna, likt de högerextrema, är missnöjda med det samhälle vi lever i och många av dem har tappat tron på att det demokratiska systemet kommer lösa vad de upplever som samhällets stora problem. Accelerationisterna anser att speciellt de västerländska länderna är korrupta.

Accelerationismen har fört nynazister och extrema libertarianer samman. De anser att de själva måste ta itu med de problem som existerar i samhället för att man ska kunna lösa dem. De ser våld som den enda lösningen på problemen.

Nynazisterna ser minoriteter som ett problem i samhället. De vill "bekämpa" minoriteterna genom att skapa en konflikt mellan "majoriteten" och minoritetsgrupperna. Högerextrema accelerationister ser kritiskt på vad de kallar "folkutbyte", att "den vita rasen" ersätts eller utrotas av andra raser genom massinvandring och mångkultur.

En kvinna demonstrerar och håller i en skylt där det står "Skit i rasisterna".
Bildtext Accelerationismen väcker mycket känslor. Många stora protester mot rasism och nynazism har ordnats runtom i världen efter terrorattack där gärningsmännen inspirerats av accelerationism.
Bild: Alamy/All Over Press

Var finns accelerationisterna? Och vilka terrorister har inspirerats av teorin?

Många av de som är intresserade av accelerationismen diskuterar den på nätet. Accelerationismen är speciellt närvarande i olika nätforum där den vita nationalismen hyllas, men den är synlig i de flesta nätforum. Vem som helst kan stöta på accelerationismen på nätet och sociala medier.

Enligt forskare har det skapats en helt ny form av subkultur där människor på olika håll i världen diskuterar konceptet med accelerationismen och hur man kan sabotera och förstöra samhället. Många av dem som inspirerats av accelerationismen och begått terrordåd har fått sin inspiration via dessa nätforum.

I dessa nätforum sprids teorier om att ett raskrig måste sättas i gång och att man kan accelera kriget genom attacker mot minoriteter. Människor uppmanas att, antingen ensamma eller i grupp, organisera sig och utföra attacker eller inspirera andra att utföra attacker.

Många av dem som begått terrordåd utifrån accelerationismen gör det ändå på egen hand. Accelerationismen betonar att de som stöder teorin är "ensamma mot resten av världen". Många ser sig därför som enstöringar som måste agera ensamma.

Folk på Capitoliums trappa.
Bildtext Flera av dem som stormade Capitolium i USA tidigare i år har medgett att de inspirerades av accelerationismen.
Bild: Lev Radin / Alamy/ AOP

En av de mer kända terrorattackerna där gärningsmannen radikaliserats av accelerationismen är moskéattacken i Christchurch, Nya Zeeland, i mars år 2019. Gärningsmannen mördade 51 muslimer med ett automatvapen efter att ha blivit radikaliserad på ett nätforum.

Före terrorattacken laddade han upp ett manifest på ett nätforum där han skrev om accelerationismen och hur våldet är "en taktik för seger".

Också andra terrorister har inspirerats av accelerationismen, men det är inte bara terrordåd som teorin ger upphov till. Våldsamma händelser av alla dess slag uppmuntras i de olika nätforumen.

Exempelvis uppgav flera av dem som stormade Kapitolium i Washington i USA i januari i år att de är accelerationister.

Källor: CVE – Center mot våldsbejakande terrorism, AFP, AP, BBC, Reuters, Vox, The Guardian.