Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige anklagade Finland för spionage inför rivalmötet – som blev en blåvit styrkedemonstration: "Häftig känsla"

Uppdaterad 05.12.2021 00:07.
Programmet är inte längre tillgängligt

Publiken på de välfyllda läktarna i Helsingfors ishall hyllade Finlands innebandyherrar med stående ovationer. Detta efter en stormvarning i gruppspelsmatchen mot Sverige – där Ville Lastikka glänste med hattrick och en drömpass.

Finlands innebandyherrar har tagit hem de två senaste VM-titlarna framför näsan på Sverige. Efter dagens insats finns det inga tvivel om att man har goda chanser till den tredje raka pokalen.

I gruppspelsmatchen mot Sverige bjöd laget nämligen på en riktigt helgjuten insats. Finland hade kontroll på klassikermötet där känslorna stundtals svallade.

– Hur ska Sverige sätta stopp för det här lagmaskineriet som det finländska landslaget är? frågade sig Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi.

Finland fick igång målproduktionen efter att Sveriges Kim Nilsson sumpat en straff tidigt. Ville Lastikka skulle bli matchens figur.

Matchhjälten: "Häftig känsla"

I den första perioden var det Lastikka som stod för både 1–0- och 2–1-målen. Sami Johansson förde Finland i ledning i den andra perioden efter att Sverige fått in sin andra kvittering genom Kevin Haglund.

I tredje perioden fortsatte Lastikkas show. Fyra minuter hade spelats av den sista akten då Lastikka med en riktigt läcker sidledspass spelade fram till Mikko Leikkanens mål.

– Det var en häftig känsla att spela här och vi fick med känslan på planen. En okej match av oss, säger matchhjälten Lastikka i Yles sändning.

Lastikka fullbordade sitt hattrick med mål i tom kasse. Eemeli Salin gjorde två mål i tredjeperioden då Finland vann med 7–3.

Svenska anklagelsen: "Räv- och rackarspel"

Inför matchen rapporterades det i Sverige om spionagemisstankar. Enligt SVT:s uppgifter ska Finland ha filmat Sveriges träning på fredagen – något som inte är tillåtet.

– Finland själva säger att det inte är så, de hävdar sin oskuld, men vi är inte helt säkra utan vi misstänker Finland. Vi vet att det pågår fuffens, så vi har meddelat internationella förbundet om det här och bett dem utreda, bekräftade svenska lagledaren Mika Packalén för kanalen.

Kamerorna på läktarna upptäcktes av lagets förbundskapten och videocoach.

– I dag gjorde vi en liten markering och täckte för alla kameror när vi tränade. Så det var i alla fall en liten åtgärd. Vi har vetat om att det kommer att vara ett räv- och rackarspel.

Finland möter Lettland på söndagen. Yles sändning börjar klockan 14.50.

Resultat, VM

Finland–Sverige 7–3 (2–1, 1–1, 4–1)

3.06 Ville Lastikka (Juha Kivilehto) 1–0

8.04 Ludwig Persson (Linus Nordgren) 1–1

9.30 Lastikka (Peter Kotilainen) 2–1

32.48 Kevin Haglund (Persson) 2–2

38.04 Sami Johansson 3–2

44.02 Mikko Leikkanen (Lastikka) 4–2

54.20. Tobias Gustafsson (Hampus Ahren) 4–3

57.06 Eemeli Salin 5–3

58.53 Lastikka 6–3 tm

59.46 Salin 7–3 tm

Målvakter:

Lassi Toriseva FIN 6+8+4=18

Jon Hedlund SWE 3+3+7=13

Publik: 7  120