Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Nu ska VM-guldet avgöras – kan Finland skrälla i finalen?

Uppdaterad 05.12.2021 18:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finlands damer går för guld. Lyckas man knäcka klara förhandsfavoriten Sverige i VM-finalen?

Kl. 17.20 Dam-VM i innebandy, final: Sverige–Finland

Kommentator: Niklas Henrichson

Finlands utgångsläge:

Finland har tagit 4 segrar på 5 matcher, men fick slita hårt igår före Tjeckien besegrades i semifinalen. Finlands måste vara redo genast från matchens allra första minuter. I gruppspelsmatchen mot Sverige var Finland inte beredd från start och Sverige avgjorde den matchen genast i början av första perioden.

Finland lät sin största stjärna Veera Kauppi vila i den matchen, men trots att Finland mörkade en del av sitt spel med tanke på dagens final såg Finland inte ut att kunna utmana Sverige.

Ansvaret för målskyttet ligger fortfarande på kedjan Sara Piispa - Veera Kauppi - Oona Kauppi. De övriga kedjorna försöker främst erövra bollen av svenskarna så att Finlands toppkedja kan inleda så många byten som möjligt med bollen hos det egna laget.

För att Finland ska kunna slå Sverige krävs att alla femmor lyckas i sina roller, att målvaktsspelet håller toppklass och kanske att Sverige underskattar Finland efter den enkla segern i gruppspelet.

Sveriges utgångsläge:

Sverige är klar favorit efter 5 totalt överlägsna seger på lagets 5 matcher i VM. Den senaste uppvisningen kom i lördagens semifinal där blågult krossade Schweiz med 14-1. Den förkrossande målskillnaden 78-7 säger allt om hur stark Sverige har varit.

Sverige har bra koll på Finlands superkedja och går in för att eliminera vårt stora anfallsvapen. Sverige har dessutom turneringens två bästa målvakter, den offensivt starka backen Moa Tschöp som är etta i VM:s poängliga, och massvis med målfarliga forwards som Emelie Wibron, Wilma Johansson, Moa Gustafsson och Ellen Rasmussen.