Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 14 döda i vulkanutbrott i Indonesien – brännheta rök- och askmoln avbryter evakueringarna

Från 2021
Uppdaterad 05.12.2021 14:30.
Räddningsarbetare bär en person som dött i vulkanutbrottet.
Bildtext Räddningsarbetare bär bort offer för vulkanutbrottet på ön Java.
Bild: EPA

I Indonsien har åtminstone 14 personer dött till följd av ett vulkanutbrott, skriver landets katastrofmyndighet BNPB på Twitter.

Vulkanen Semeru på ön Java började spy ut aska och rök på lördagen och tusentals personer har evakuerats eller flytt undan utbrottet. Omkring 100 personer har skadats och flera förts till sjukhus, omkring 40 av dem för brännskador, rapporterar indonesiska myndigheter.

Omkring 1 300 personer har evakuerats undan utbrottet, men på söndagsmorgonen finsk tid avbröts evakueringsarbetet på grund av de heta askmolnen i området. Senare på söndagen befarade myndigheterna att både räddnings- och evakueringsarbetet kommer att försvåras ytterligare av det regnväder som förutspåddes.

Rök- och askmolnen från vulkanutbrottet är så täta att solen förmörkats, vilket avsevärt försvårar räddningsarbetet och flygtrafiken i området.

Indonesiska myndigheter rapporterar att tusentals människor flytt sina hem i panik då lava och vulkanisk aska flödat ner i byarna. Åtminstone elva byar ska ha täckts av aska.

En man och en kvinna går mellan hus täckta av aska.
Bildtext Flera byar har begravts under aska efter utbrottet.
Bild: EPA-EFE

Ett år sedan föregående utbrott

Vulkanen Semeru fick sitt senaste utbrott för ett år sedan, i december 2020 och sedan dess har hotnivån för ett nytt utbrott hållit hög. Också för ett år sedan flydde tusentals människor undan utbrottet.

Indonesien har nästan 130 aktiva vulkaner och Semeru, som är över 3,6 kilometer högt, är det högsta berget på ön Java.

I slutet av år 2018 fick en vulkan mellan öarna Java och Sumatra ett utbrott som ledde till ett jordsked under havsytan och en tsunami. 400 personer miste livet som följd av vulkanutbrottet.

Kl.14.30 uppdaterades texten med ny dödssiffra och ny siffra gällande evakueringarna.

Källor: AFP, Reuters, BNPB