Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anton Lundell överlistade farsans tidigare adept Ville Husso i straffduellen: "Känner honom bra – visste hur han skulle spela"

Anton Lundell nätar mot Ville Husso.
Bildtext Anton Lundell avgör med sin straff.

Snacka om orättvis fördel. Anton Lundell hade passat fram två mål då han fick chansen i straffläggningen mot pappa Jans tidigare adept Ville Husso – och avgjorde kyligt med ett skott mellan benen.

Ex-HIFK mot ex-HIFK.

Det stod 3–3 på tavlan och matchen mellan Florida Panthers och St. Louis Blues hade gått till straffar. Då fick Anton Lundell chansen.

Nykomlingssensationen tog god tid på sig och placerade sedan skottet rakt mellan benen på Husso. Målet räckte för en seger i matchen.

– Jag känner honom faktiskt rätt bra, han spelade också i HIFK som jag. Han var där några år före mig, men jag har träffar honom ofta, berättar Lundell för den amerikanska tv-kanalen Bally Sports.

Men det han inte berättar är att ”rätt bra” antagligen är en rejäl underdrift. Anton Lundells pappa Jan var inte bara en av Ville Hussos stora idoler då han växte upp som HIFK-junior utan var också hans tränare då karriären tog fart i hockeyligan.

Jan Lundell och Ville Husso.
Bildtext Jan Lundell och Ville Husso då målvakten ännu höll till i HIFK.

– Han är en bra målvakt, men jag visste att jag hade ett sätt att överlista honom och använde det. Jag vet hur han spelar, säger Lundell med ett kaxigt smil.

– Men det skönaste var att få chansen att ta straffen alls, tillägger han artigt.

Husso hyllas efter 48 räddningar

Tidigare i matchen hade Lundell visat att han förtjänar den där chansen. Centern hade satt två skott på mål och passat fram två fullträffar – varav den andra kvitterade matchen med minuter kvar av period tre.

Lundell vann då sin tekning i offensiv zon och utan en egen målvakt mellan stolparna, pucken gick rakt till Maxim Mamin som pangade in skottet förbi Husso.

– För mig var det bara en vanlig tekning. Men sen såg jag att "Bob" (Sergej Bobrovskij reds.anm.) lämnade målet och vi bestämde oss för att köra all-in. Jag vann tekningen och "Max" satte ett snyggt skott, förklarar Lundell själv.

Men frågan är om det inte är Ville Hussos förtjänst att matchen ens gick till förlängning. Florida slängde hela 51 puckar på den tidigare HIFK-keepern, men endast tre gick in.

– Jag tycker att han var strålande. Det enda man kan göra mot en så het målvakt är att fortsätta sätta skott på honom, vilket vi gjorde. Hade han lite tur ibland? Kanske. Men han gjorde snygga parader oavsett, säger Florida-tränaren Andrew Brunette på presskonferensen.

– St. Louis är ett lag som gör det svårt för en att spela nära kassen. Det var en bra utmaning för oss att spela mot dem. Även om jag kan tycka att vi inte blev belönade för hur bra vi var framför deras mål, fortsätter han.

"Inte sedan junioråren"

Husso själv tackar också sina lagkamrater för jobbet de gjorde framför honom.

– De kunde ha fått ännu fler skott mot mig, men killarna slet framför mig. Till och med utan klubba stundvis. Jag tror inte jag fått mota så här många skott sen junioråren. Men det är skönt med sådana matcher i bland, säger han.

För Floridas del var segern säsongens 14:e på 15 försök på hemmais den här säsongen. Det är tangerat bästa saldo i ligans historia.

Härnäst väntar en bortaturné – och det första motståndet stavas St. Louis Blues.

En tuff utmaning, påpekar Andrew Brunette, inte minst då pantrarna fortsättningsvis får klara sig utan bland andra lagkaptenen Aleksander Barkov.

– Vi kämpar på, jobbar som lag och försöker ha lite kul också. Nu har vi spelat bra, men vi tar det en match i sänder. Så tänker jag och säkert de flesta av oss, kompar Lundell och tillägger.

– Nästa match är på tisdag, visst? Jag måste kolla.

Teräväinen, Aho och Raanta glödheta då Carolina slog Buffalo

Buffalo Sabres gjorde inte jobbet nära på lika svårt för Carolina Hurricanes. Med sina finländare i spetsen tog ”Canes” en imponerande 6-2-seger under nattens omgång.

Teuvo Teräväinen noterades för två mål. Sebastian Aho för tre assist. Och Antti Raanta stoppade 32 av 34 puckar som gästerna satte på mål.

– Det är alltid kul att spela med honom, säger Teräväinen efteråt enligt NHL.com och syftar naturligtvis på radarparet Aho.

– Vi försöker att inte tänka för mycket på vad vi gör utan läser istället av varandra och gör något med puck då vi har läge för det. Nu ledde det till några snygga mål, fortsätter han.

Henri Jokiharju noterades också för ett mål i matchen.

Segern var Carolinas elfte på raken mot just det kroniska bottenlaget Buffalo och markerade samtidigt slutet på en tre matcher lång förlustsvit.

Resultat, NHL

Florida–St. Louis 4–3 efter straffar
FLA Anton Lundell 0+2, +3, 17.10
FLA Eetu Luostarinen 0+0, -1, 10.14
STL Ville Husso 48/51
STL Niko Mikkola 0+0, -1, 14.51

Nashville–Montreal 4–3 efter förlängning
NSH Juuse Saros 20/23
NSH Mikael Granlund 0+1, +/- 0, 24.13
NSH Eeli Tolvanen 1+0, +1, 15.54
MTL Joel Armia 0+0, -1, 14.57
MTL Artturi Lehkonen 0+0, -1, 11.34

Minnesota–Toronto 4–3 efter förlängning

Boston–Tampa Bay 2–3 efter förlängning
BOS Erik Haula 0+1, +1, 16.42

Ottawa–Colorado 6–5 efter förlängning
OTT Lassi Thompson 0+0, -1, 12.37
COL Justus Annunen 17/19 (inbytt vid 22.49)
COL Mikko Rantanen 0+0, -1, 18.58

Detroit–NY Islanders 4–3 efter förlängning

Washington–Columbus 3–1

Carolina–Buffalo 6–2
CAR Antti Raanta 32/34
CAR Sebastian Aho 0+3, +3, 18.45
CAR Jesperi Kotkaniemi 0+0, +/- 0, 14.56
CAR Teuvo Teräväinen 2+0, +5, 17.46
BUF Henri Jokiharju 1+0, -1, 19.44

NY Rangers–Chicago 3–2
NYR Kaapo Kakko 0+0, +/- 0, 14.56
CHI Kevin Lankinen 28/31
CHI Henrik Borgström 0+0, -1, 10.21

Vancouver–Pittsburgh 1–4
PIT Kasperi Kapanen 0+0, +/- 0, 13.56