Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Smällkall självständighetsdag på kommande – bitande vind och köldvarningar på många håll

Från 2021
En kvinna rastar sin hund i vintervädret i Hagnäs i Helsingfors.
Bildtext Klä dig varmt då du går ut under långhelgen! Meteorologiska institutet har utfärdat köldvarningar på många håll i landet.
Bild: Lehtikuva

I fjol fick Finland fira självständighetsdag i milt väder. I år är det raka motsatsen, då Kung Bore kommer på besök och meteorologen utlovar sträng kyla.

I morgon på självständighetsdagen är det smällkallt, uppger Meteorologiska institutet. Det är upptill tio grader kallare än normalt för årstiden på många håll och kylan känns sträng på grund av den nordostliga vinden.

Kall, till och med arktisk, luft strömmar in i landet österifrån under långhelgen, skriver Meteorologiska institutet på Twitter.

Det är mest uppehållsväder både i dag på söndag och på måndag. På självständighetsdagen blir vädret dock mer mulet med början i söder.

På många håll i landet har Meteorologiska institutet utfärdat en varning för bitande köld. Varningen innebär att kölden kan hindra verksamhet utomhus och öka symtomen hos personer som lider av olika kroniska sjukdomar.

I Lappland sjunker kvicksilvret under -30 grader på många håll i dag, i morgon på självständighetsdagen blir det kallare än -30 grader främst i lappska armen.

Temperaturen stiger något också i södra Finland på måndagen.

Långfärdsskridskoåkare på isen i Noux.
Bildtext Den som åker långfärdsskridsko ska, förutom förstås kontrollera isens tjocklek, ta hänsyn till köldvarningarna i landet.
Bild: Lehtikuva

Självständighetsdagsvädret skiljer sig avsevärt från vädret i fjol.

På självständighetsdagen 2020 var det milt väder, och under dagen regnade det på många håll, Lappland fick också snöfall lokalt.

Typiskt väder för självständighetsdagen är vanligen töväder i landets södra och mellersta delar och minusgrader i öster och norr.