Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen gav svar på tal efter vallamissnöjet – förstalaget tappade femteplatsen på sista etappen, Mäki uppgiven: "Har hostat upp lungorna"

Från 2021
Uppdaterad 05.12.2021 12:02.
Iivo Niskanen följer Alexander Bolsjunov.
Bildtext Iivo Niskanen och Alexander Bolsjunov var i en klass för sig på den andra klassiska etappen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ut på banan 17 sekunder efter täten – in i växlingen i ledning. Iivo Niskanen bevisade att formen fortfarande finns där då han på egen hand bäddade för en blåvit femteplats i stafetten i Lillehammer. Men Joni Mäki på ankaretappen kroknade totalt.

Det såg ut att gå snett redan under den första etappen. Strax innan de norska och ryska lagen gjorde ett till synes avgörande ryck åkte en tysk åkare omkull framför näsan på Perttu Hyvärinen och Finlands förstalags första åkare tappade flera sekunder till täten.

– Det var helt mitt eget fel då jag var så långt från täten. Längre bak i fältet kan sådant där hända. Min skida fastnade lite under tysken, men jag kom iväg rätt snabbt. Luckan blev stor, men Iivo har tydligen tagit ikapp dem, säger Hyvärinen i Yles tv-intervju efter sin insats.

Programmet är inte längre tillgängligt
Perttu Hyvärinen tappade till täten då tysk åkare vurpade - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Och visst, Iivo Niskanen hade tagit ikapp tätåkarna. Avståndet upp till de två norska och ryska lagen var 17 sekunder, men då tätåkarna sölade kunde Niskanen och sex andra lag rätt lätt åka ikapp dem.

Då det var dags att skruva upp tempot var det bara Alexander Bolsjunov som kunde svara. Niskanen kom in i växlingen tillsammans med ”Bolsu” – fem sekunder före i första hand det andra ryska laget och de två norska åkarna.

– Det var en stadig körning. Luckan hann bli rätt stor, så jag fick lägga in min stöt lite senare än planerat. Om det var saker som inte klaffade i går så fungerade allt i dag. Skidan var riktigt bra, säger Niskanen, som avbröt lördagens tävling på grund av en vallamiss.

Lindholm höll ställningarna – Mäki kroknade

Det var Remi Lindholm som åkte ut på den första skejtetappen då Ristomatti Hakola återhämtar sina revben efter smällen i Ruka. Den tidigare Minken-åkaren klarade uppdraget med hedern i behåll.

Lindholm tog det tillsammans med Denis Spitsov rätt lugnt i början och bildade sen en tätklunga med det andra ryska laget, de två norska lagen och Sverige. Sveriges Leo Johansson hade fått grovjobba för att åka ikapp och kunde inte svara då resten ökade på tempot.

Lindholm klarade av att hänga med en stund, men med en halv kilometer kvar tog krafterna slut. Han kom in i den sista växlingen nio sekunder efter tätkvartetten, men 13 sekunder före Sverige.

– Inte helt skit. Jag är lite besviken på mina beslut mot slutet, men som helhet är jag nöjd. Jag visste att jag inte behöver dra en endaste meter, säger Lindholm.

Joni Mäki som varit oroväckande formsvag hela helgen gav direkt upp jakten på tätåkarna och fokuserade på att hålla resten av fältet bakom sig.

Det var flera andra lag som jagade honom – och kom både ikapp och förbi. Mäki kom i mål som elfte man, över en halv minut efter bland andra Italien och Sverige.

Förklaringen: slitna lungor

Efter tävlingen klarnade det vad det egentligen är som varit problemet för Vasaåkaren den här helgen.

– Det känns som att jag har hostat ut lungorna i dag. Det var rätt kallt under sprintkvalet och jag kände redan då att det tärde på lungorna. I går var det helt okej, men i morse kändes det som att ... nå, det kanske hade varit bättre att stå över den här tävlingen, förklarar Mäki.

Landslagstränaren Teemu Pasanen bekräftar att Mäki nu får fokusera på att återhämta sig.

– Han åker inte till Davos, så mycket är säkert. Sen får vi se hur kroppen återhämtar sig, säger Pasanen till Yle.

Med frågetecken kring både Hakola och Mäki kan det finnas oväntat många luckor att fylla i OS-stafettlaget. Trots att Remi Lindholm visade framfötterna i Lillehammer vill Pasanen inte stämpla hans biljett ännu.

– Han är ett alternativ. Men vi tar det senare. Vi funderar på laget närmare OS, säger Pasanen.

Resultat, herrstafetten

1. Norge I 1.14.48,7
2. Ryssland II +0,2
3. Norge II +1,2
4. Ryssland I +1,4
5. Italien +55,3

11. Finland I +1.29,4 (Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen, Remi Lindholm, Joni Mäki)
14. Finland II +2.57,5 (Lauri Vuorinen, Lauri Lepistö, Juuso Haarala, Niilo Moilanen)

Artikeln uppdaterad med kommentarer av Joni Mäki och Teemu Pasanen klockan 12.02.

Diskussion om artikeln