Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indiska soldater sköt ihjäl civila nära gränsen mot Myanmar – samtidigt mejade säkerhetsstyrkor i Myanmar ner demonstranter

Från 2021
Uppdaterad 05.12.2021 13:07.
Karta över delar av Indien och Myanmark, samt av Bangladesh och provinsen Nagaland.
Bildtext De indiska våldsamheterna på lördag kväll inträffade i delstaten Nagaland, intill gränsen mot Myanmar.
Bild: Mapcreator

I den indiska delstaten Nagaland, nära gränsen mot Myanmar, sköt soldater ihjäl gruvarbetare som de ska ha misstagit för rebeller. I påföljande protester dödades ännu fler civila. Den indiska armén har beklagat incidenten som krävde minst 15 liv.

Våldsamheterna i Nagaland inträffade i en by som heter Oting och som ligger bara några tiotal kilometer från gränsen mot Myanmar. Indiska soldater patrullerar regelbundet området i jakt på militanta separatister.

Enligt armékällor öppnade soldaterna på lördag kväll eld mot en lastbil som transporterade tiotals män. Soldaterna ska ha fått underrättelseuppgifter om att rebeller rörde sig där just då.

Åtminstone sex män dödades av soldaterna, men sedan visade det sig att männen i fordonet var gruvarbetare från en närliggande kolgruva.

Rasande bybor gav sig på soldaterna

Efter att nyheten spridit sig i Oting med omnejd, omringades den lokala armébasen av hundratals människor. De satte eld på militärfordon och gav sig på soldaterna med tillhyggen och vad de än råkade ha till hands. Det uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en anonym lokal poliskälla.

Ytterligare nio civila dödades i den här sammandrabbningen, enligt nyhetsbyrån AFP och också en soldat ska ha mist livet.

Både ledande politiker i Nagaland och armén har beklagat incidenten och lovat att den utreds.

I Nagaland verkar flera militanta, separatistiska grupperingar som den indiska armén stridit mot i åratal. En del av dem har sina läger i djungelområden på andra sidan om gränsen, i Myanmar.

Händelseförloppet på lördag kväll visar också tydligt den ilska och frustration som finns bland invånarna över arméns metoder.

Militärfordon körde in bland demonstranter i Myanmar

I grannlandet Myanmar ber militären inte om ursäkt för att civila dödas. Trots att över 1 300 människor i Myanmar redan dödats i protesterna mot militärkuppen i februari i år, så fortsätter demonstrationerna mot militärjuntan.

Under söndagens demontrationer i Rangoon bar demonstranterna på en banderoll där det stod: "Det enda riktiga fängelset är rädslan och den enda riktiga friheten är frihet från rädsla".
Bildtext Under söndagens demontrationer i Rangoon bar demonstranterna på en banderoll där det stod: "Det enda riktiga fängelset är rädslan och den enda riktiga friheten är frihet från rädsla".
Bild: Lehtikuva

På söndagen ordnades igen flera små demonstrationer i Myanmars största stad Rangoon och på andra håll i landet.

Från en av de här demonstrationerna sprids bilder och videor på sociala medier som visar hur ett militärfordon kör in i demonstrationståget bakifrån och hur det ligger skadade och döda på gatan i bilens spår.

Nyhetsbyrån Reuters citerar ögonvittnen som säger att minst fem demonstranter omkom och många fler skadades i den här händelsen. Trots det samlades människor till nya protester senare.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC