Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin i brittiska The Guardian: "Finland är världens lyckligaste land och så vill jag att det ska förbli"

Från 2021
Uppdaterad 05.12.2021 12:47.
Sanna Marin
Bildtext Statsminister Sanna Marin i Uleåborg i november 2021.
Bild: Timo Heikkala / Lehtikuva

Det är jämställdhet, ett välfinansierat utbildningssystem och en stark välfärdsstat som är hemligheten bakom Finlands framgång, säger statsminister Sanna Marin (SDP) i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

I mars toppade Finland åter listan över världens lyckligaste länder i World Happiness Report, för fjärde året i rad.

Statsminister Sanna Marin säger i en intervju för The Guardian att Finland klarar sig bra i rankingen tack vare jämställdheten, det välfungerande utbildningssystemet och det starka välfärdssamhället.

I intervjun lyfter Marin bland annat upp Finlands ambitiösa klimat- och miljömål och säger att Finland förbundit sig till att ta hand om välfärdssamhället på ett sätt som är hållbart för miljön.

Marin talar också om aktuella internationella ärenden, som coronapandemin och läget på gränsområdet mellan Belarus och Polen.

Hon säger också att inga problem uppstått vid den finska gränsen.

"Vi fördömer det Belarus gör. Men samtidigt måste vi se till att mänskliga rättigheter respekteras också i den här situationen", säger Marin till tidningen.

Hon talar också om jämställdheten i Finland och säger att hon tror att arbetet för ökad jämställdhet fortsätter också genom framtida regeringar.

"Vi har alltid arbetat för jämställdhet i Finland och jag tror det är viktigt också i framtiden. Inte enbart jämställdhet mellan könen, utan också för olika minoriteter i samhället", säger Marin.

Finansminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson, statsminister Sanna Marin, undervisningsminister Li Andersson och inrikesminister Maria Ohisalo.
Bildtext Finansminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson, statsminister Sanna Marin, undervisningsminister Li Andersson och (nu föräldralediga) inrikesminister Maria Ohisalo i september 2021.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Finländsk bostadsmodell intresserar brittiska politiker

I Storbritannien har politiker intresserat sig för Finlands modell med att minska bostadslösheten. Det är särskilt programmet Asunto ensin (sve. Bostad först), med målet att helt eliminera bostadslösheten före år 2027, som väcker intresse.

Marin säger till tidningen att det varit en fungerande investering på lång sikt, men att det fortfarande finns mycket att göra.

"Modellen med bostad först är väldigt viktig, men vi behöver givetvis också olika lösningar från hälsovårdssystemet, socialskyddssystemet och sysselsättningen. Vi måste se till att vi behandlar människan som en helhet", säger Marin.

Statsminister Sanna Marin fick uppmärksamhet internationellt då hon 34 år gammal tillträdde som världens yngsta statsminister år 2019. Våren 2020 intervjuades Marin av bland annat brittiska och amerikanska Vogue.