Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stort drama i två repriser på upploppet i damstafetten – se den ryska slutforceringen och Joensuus förlust i kampen om fjärdeplatsen

Programmet är inte längre tillgängligt

Damstafetten i Lillehammer bjöd på två besked: det finns tre klara medaljfavoriter på OS – men med Krista Pärmäkoski i truppen kan Finland i bästa fall blanda sig i fighten. Utan stjärnan blev det en femteplats för det blåvita förstalaget.

Ingen Krista Pärmäkoski – inga problem?

Det var inte många som väntade sig att Finlands förstalag skulle klara av att utmana framför allt tättrion Norge, Sverige och Ryssland i damstafetten på söndagen, och så blev det inte heller.

Men kampen om fjärdeplatsen blev igen en duell mot USA.

Johanna Matintalo höll Finland nära tätklungan på den första etappen. Men då Frida Karlsson, Natalja Neprjajeva och Heidi Weng tryckte på gasen på den andra kunde Anne Kyllönen väntat nog inte svara.

Kerttu Niskanen höll Finland med i leken. Ankaret Jasmi Joensuu såg till att det blev en femteplats.

"Kan utmana om OS-medaljerna"

Det var i praktiken fyra lag som kämpade om fjärdeplatsen: Finlands förstalag, USA, Tyskland och Norges andralag.

På upploppet var det bara spurtkanonerna Joensuu och Julia Kern kvar om budet. Amerikanskan var snäppet vassare och kom i mål en tåspets längd före finländskan.

– Men det är en fin insats av Finland, speciellt utan Krista Pärmäkoski. Jasmi Joensuu visade att hon klarar av att axla rollen som ankare. Med Pärmäkoski i laget kan Finland i bästa fall utmana om OS-medaljerna, konstaterade kommentator Mikael Oivo.

Ryska spurten vassast

Segerkampen levde in i det sista. Therese Johaug försökte sig på ett ryck redan på den tredje etappen, men klarade inte av att skaka av sig Tatjana Sorina och Ebba Andersson.

Tvärtom var det Sorina som växlade in som etta – och då var det Helene Marie Fossesholm som skulle fixa den norska segern. Norge hade ju ändå vunnit varendaste damstafett i världscupen sedan 2009.

Fossesholm försökte sig också på ett avgörande ryck i det enda tunga motlutet på det sista varvet, men misslyckades. Sveriges Moa Olsson inledde sin slutforcering först, men klarade inte heller av att avgöra.

Istället var det Veronika Stepanova som flög förbi de nordiska konkurrenterna då åkarna kom in på stadionområdet.

Olsson kom i mål som tvåa och en fullständigt slutkörd Fossesholm som trea.

För Finlands andralag resulterade tävlingen i en tolfteplats.

Resultat, damstafetten

1. Ryssland I 54.40,6
2. Sverige I +1,1
3. Norge I +1,2
4. USA I +22,5*
5. Finland I +22,5* (Johanna Matintalo, Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Jasmi Joensuu)

12. Finland II +3.26,3 (Katri Lylynperä, Jasmin Kähärä, Riitta-Liisa Roponen, Eveliina Piippo)

*)= fotogranskning