Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå river byggnaderna och den gamla bryggan vid Staffas strand – helt huvudlöst, tycker invånarna Helen Bienek och Tuula Martin

Uppdaterad 07.12.2021 14:51.
Två kvinnor i mörka vinterjackor poserar för kameran. Den ena ler, den andra ser mer orolig ut.
Bildtext För Helen Bienek och Tuula Martin är Staffas strand ett kärt ställe.
Bild: Felix Lindroos / Yle

Omklädningsrummet, toan och den gamla bryggan vid Staffas strand i Borgå ska rivas.

Enligt staden har omklädningsrummet inte använts på många år och det är i så dåligt skick att det inte lönar sig att reparera. Bryggan är farligt dålig och simmarna kan i stället använda den nyare bryggan bredvid.

Borgåborna Helen Bienek och Tuula Martin gillar inte stadens planer. Enligt dem används den gamla bryggan och omklädningsrummet fortfarande, och de skulle hellre se att de repareras eller ersätts.

Det är en kall vinterdag då vi besöker Staffas strand vid Veckjärvi sjö. Väninnorna Bienek och Martin brukar gå till stranden tillsammans, men oftast vid varmare väder.

– Tuula och jag har haft som vana att komma hit ganska ofta om somrarna. Vi tar med oss smörgåsar och kaffetermos och sätter oss på bryggan för att prata och förbättra världen tillsammans. Emellanåt hoppar vi i för ett dopp och simmar långa sträckor. Ofta brukar man få syn på olika fåglar. Det här är en härlig, idyllisk plats, berättar Bienek.

För att komma till stranden måste man gå en bit längs en skogsväg. Väl framme finns den lilla stranden med sina två bryggor. Uppe i skogssluttningen står en rödbrun byggnad marken. Ett utedass syns också bland träden. Själva sjön är täckt av både is och snö.

En snötäckt strand vid en istäckt sjö. Till vänster en rak träbrygga och till höger en t-formad träbrygga som har sjunkit ner lite vid bryggfästet.
Bildtext Den T-formade bryggan närmast kameran är den gamla som ska rivas. Den delen av den gamla bryggan som är närmast land har sjunkit ihop. Den nyare bryggan syns till vänster i bild, bakom tallen.
Bild: Felix Lindroos / Yle
En liten, sliten rödbrun träbyggnad uppe i en skogssluttning.
Bildtext Omklädningsrummet ser bättre ut från utsidan än det gör på insidan.
Bild: Felix Lindroos / Yle

– Jag tycker inte det finns någon orsak att riva bryggan. Den är ändå helt fungerande. Här är ofta mycket folk så båda bryggorna är i användning, säger Helen Bienek.

Enligt henne var bryggan åtminstone inte sönder i somras, och om den är i dåligt skick så skulle staden hellre kunna fixa den.

Vill ha kvar omklädningsrummet också

– Det är jätteviktigt att båda bryggorna finns här, säger Bienek.

Hon påpekar att det är lättare att ta sig ner i vattnet från bryggan än direkt från stranden. Då behöver man inte heller vada så långt. Dessutom är det skönt att sitta på bryggan och njuta.

Stranden i Staffas är ingen sandstrand och enligt Martin och Bienek brukar de och andra hellre sitta eller ligga på någon av bryggorna än på en handduk på marken.

Två kvinnor står i ett snöigt landskap och tittar leende in i kameran. Den ena kvinnan har händerna utbredda i en posering.
Bildtext Tuula Martin och Helen Bienek brukar besöka stranden, men oftast om sommaren.
Bild: Felix Lindroos / Yle

Enligt vännerna brukar båda bryggorna vara i användning. Martin påpekar att det är bra med två bryggor eftersom det då är mindre risk för att någon av misstag skuffas i vattnet när alla inte behöver packa ihop sig på samma kvadratmetrar.

– Jag tycker det här också är en säkerhetssak, säger Martin.

Hon brukar besöka stranden från tidig vår till sen höst, ibland så att hon först går på en svamptur i skogen intill och avslutar den med ett dopp.

Förutom bryggan skulle Bienek och Martin också vilja ha toan och omklädningsrummet kvar. Bienek tycker det är dumt att omklädningsrummet ska rivas.

– Det låter helt huvudlöst. Vem stör det om det står något på väggen, ska man klä om sig i buskarna i stället?

En rödbrun träbyggnad i dåligt skick. En dörröppning saknar dörr, den andra har en dörr som står öppen. Någon har ritat en anarkistsymbol på dörren.
Bildtext Omklädningsrummet saknar en dörr. Den andra har "dekorerats".
Bild: Felix Lindroos / Yle
Ett litet rum som vandaliserats. Text på väggarna. Ett stort hål i en av väggarna.
Bildtext Inuti ser byggnaden ganska vanställd ut.
Bild: Felix Lindroos / Yle

Bienek konstaterar att omklädningsrummet ser illa ut, men tycker att det annars fungerar och känns stabilt.

Tuula Martin brukar också byta kläder i byggnaden och har ibland använt det som regnskydd då vädret plötsligt vänt.

– Jag tycker det skulle vara viktigt att satsa på att renovera och erbjuda Borgåborna bra platser där man kan simma och byta kläder, med wc, sopkärl och så vidare, säger Martin.

Bra ställe för cykelutfärd

– Vi lever i en tid då många rör sig i naturen, och det här är en bra plats för det, påpekar Bienek.

Hon och Martin funderar på om man skulle kunna rusta upp bryggan och omklädningsrummet på talko eller få hjälp till exempel av målarstuderande.

På det sättet skulle det inte behöva bli särskilt dyrt att rusta upp stranden, och det kanske skulle vara mindre lockande att rita på väggarna om man vet att bekanta varit med och fixat i ordning byggnaden.

– Det är lätt att ta sig hit med cykel. Till exempel Hasselholmens badstrand är svårare att besöka om man inte har bil, säger Martin.

Staffas badstrand ligger ungefär fyra kilometer från centrum. I närheten finns också stränderna vid Tjärträsk och Hasselholmen. Särskilt Hasselholmens strand är stor och fin med bryggor och servicebyggnader, men för att ta sig dit från centrumhållet krävs en längre omväg.

Hasselholmens badstrand ligger på andra sidan sjön sett från Staffas. Tidigare fanns det en roddbåt som man kunde använda för att ta sig över, men den är inte i användning mer. Bienek skulle gärna vilja ha båten tillbaka.

Vill ha fler bryggor

Tuula Martin bodde i Tammerfors innan hon flyttade till Borgå. I den gamla hemstaden finns det många badstränder som det är lätt att ta sig till och som har bryggor. Hon tycker läget är sämre i kuststaden Borgå, vilket förvånade henne.

– Havet finns på alla sidor, men ändå kommer man inte åt att simma nästan någonstans. Nu vill man ta bort bryggor också från de ställen där de finns, säger Martin.

Hon och Bienek tycker att staden i stället borde renovera bryggorna som är i dåligt skick, och gärna skaffa bryggor till fler stränder. Bienek tycker det bra skulle kunna finnas en brygga exempelvis i Hammars.

Två kvinnor står på en snöig brygga. Bakom dem syns Veckjärvi sjö täckt av is. På andra sidan sjön syns några blå byggnader vid Hasselholmens badstrand.
Bildtext Helen Bienek och Tuula Martin tycker bryggan går att använda men enligt staden är den i alltför dåligt skick.
Bild: Felix Lindroos / Yle

– Verkligheten är den att det är ungefär 20 kilometer till Sondby där det finns en bra badstrand. Jag tycker det är helt ofattbart att man inte bygger fler bryggor här i närområdena, och att de som finns förs bort, säger Bienek.

– Det planeras sjukt dyra idrottshallar i centrum. Det är säkert viktigt, men staden borde också satsa på sådant här. Att det inte alltid skulle handla om tävlingsidrott, utan att det också skulle finnas platser som den här dit man kan komma och röra på sig med låg tröskel, säger Martin.

I förgrunden till vänster en röd livboj. Längre bort syns en träbrygga som leder ut i en frusen sjö i ett snöigt landskap.
Bildtext Den gamla bryggan rivs under vintern.
Bild: Felix Lindroos / Yle

Finns inte pengar för att bygga nytt

Förutom byggnaderna och bryggan vid Staffas strand ska staden också riva kiosk- och omklädningsrummet på Tjärträsk badstrand och simövervakarens byggnad på stranden Sondby-1.

– De har inte varit i användning sedan kommunsammanslagningen i slutet av 1990-talet. Bland annat Tjärträsket har vi försökt renovera, men på grund av vandalism och annat finns det inget annat alternativ. De är oanvändbara för tillfället och kan inte användas mer, säger Per Högström som är chef för idrottstjänsterna i Borgå.

Enligt Högström är det omöjligt att använda det gamla omklädningsrummet vid Staffas strand. Förutom att det vandaliserats inifrån så är en bjälke sned och terrassen dålig. Han säger också att bryggan är i så dåligt skick att den inte kan användas på allmänna ställen utan är farlig.

Per Högström, chef för Borgå idrottstjänster
Bildtext Per Högström säger att bryggan och byggnaderna måste bort eftersom de är gamla, vandaliserade och i dåligt skick.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Det lönar sig inte att renovera heller.

– Det är omöjligt att renovera omklädningsrummen. Det är helt otänkbart, i sådant skick som de är. Vi har en ny brygga sex meter bort som lämpar sig bra för simning, den blir kvar där som tidigare, säger Högström.

Det är förmodligen inte heller aktuellt att bygga nytt i Staffas. Enligt Högström har bryggan och omklädningsrummet inte använts på länge. Dessutom föll pengarna som bildningsnämnden hade reserverat för förbättrandet av stränderna bort ur budgeten för nästa år.

– Vi hade tänkt att vi skulle få anslag för årliga reparationer av våra badstränder. Tyvärr togs det bort i det slutliga budgetbeslutet i fullmäktige. Vi får se om man, beroende på användningen, kan göra något motsvarande. Men också på övriga badstränder som inte är så att säga officiella finns det möjlighet att klä om sig bakom handduk. Är användningen stor så kan vi alltid utvärdera på nytt och fundera på om vi kan göra ett skydd eller något annat där, säger Högström.

Rivningen av de gamla strandbyggnaderna kommer att göras i etapper. Högström berättar att staden börjar med Sondby. Bryggan och byggnaderna i Staffas rivs under vintern om vädret tillåter, och Tjärträsket fixas före nästa säsongstart.

På Borgås webbplats finns en lista över badstränderna i staden och information om dem och hur man tar sig dit. Stranden i Staffas finns inte med på listan.

7.12.2021 kl. 14.50: I meningen och citatet efter underrubriken "Vill ha fler bryggor" har Helen Bieneks namn bytts till Tuula Martin.

Diskussion om artikeln