Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Katthuset i Vasa: "Vackra katter och kattungar hittar alltid ett hem"

Från 2021
Kattunge i bur.
Bildtext Varje år får mellan 200 och 250 katter nya hem via Katthuset. Den här kattungen ska snart åka till sitt nya hem.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Intresset för husdjur har varit stort under coronapandemin. Och det är en trend som ser ut att hålla i sig, i alla fall om man ser till antalet katter vid Katthuset i Vasa. Speciellt ungar och vackra katter har lätt för att hitta nya hem.

Inne i katthuset i Vasa snurrar den gamla oljepannan. Rimfrosten har lagt sig på fönsterrutorna, det är smällkallt ute. De tre kattkompisarna som kallas "sjakket" hoppar upp på bordet bredvid en fönsterlucka - de vill ut till sin inhägnad. Men det är för kallt för att gå ut.

Kvinna smeker katt på bordet.
Bildtext Anna-Liisa Uusitalo med de tre kompisarna som kallas "sjakket". De tre katterna är oåtskiljbara och kommer endast att lämna Katthuset om det finns ett hem som kan ta emot alla tre. Den vita hittade en gång ett nytt hem, men var så missnöjd med det nya hemmet, så den fick flyttat tillbaka till sina vänner.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

På Katthuset i Vasa bor ett trettiotal katter i väntan på ett nytt hem. Och nya hem finns, i alla fall för kattungar och vackra katter med lång eller fin päls.

– Vi har inte så många katter just nu, kanske 30, säger Anna-Liisa Uusikylä som varit med i verksamheten länge.

Trettio katter kan låta mycket för en besökare, men som mest har Katthuset haft långt över hundra katter. Då ska man ändå ta i beaktande att det finns katter i hemvård, till exempel kattungar.

Så här har det varit i ungefär ett år.

– Jag kan inte säga orsaken till det. Det går så mycket kattungar. Under sommaren har vi haft mellan 50 och 60 kattungar, nu har vi kanske tio kvar. Det är kattungar som går åt, berättar Uusikylä.

Under coronapandemin har många valt att skaffa husdjur eftersom man tillbringat mer tid hemma. Eftersom katter är självständiga djur har de inte heller separationsångest på samma sätt som en hund kan ha. Uusikylä tror att det kan vara en orsak till att katter trivs i sina hem även om arbetsbilden ändras för familjen och katten är mera ensam då resten av familjen är på jobb.

– Färre katter kommer hit för att det behöver nya hem, men den nya trenden är att vi får in fler katter från familjer. Det är katter som av olika orsaker inte kan bo kvar hos sina familjer och därför söker nya hem, berättar Uusikylä.

Kvinna står framför en korg med en katt.
Bildtext - Alldelse tydligt har det tagits mera katter under det här året, säger Anna-Liisa Uusikylä.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Vackra katter får nya hem

Längst inne i hörnet i ett litet rum finns två svart- och orangefärgade katter, en mamma och en unge. De väser och är skygga när någon kommer för nära. Det är upphittade och har lämnats till Katthuset i hopp om att hitta någon som vill ha dem. Två syskon har redan flyttat till nytt hem.

– De är långhåriga och vackra, de får alltid hem oberoende av hurudana de är, säger Uusikylä.

Katterna är skygga, de har inte haft så mycket kontakt med människor. Uusikylä berättar att det kan ta lång tid för katter som vuxit upp i det vilda med att vänja sig vid människor.

En kattmamma och kattunge ihopkrupna i ett hörn.
Bildtext Sköldpaddsfärgade katter är alltid honor. Dessa två har lång och fin päls. Även om de är skygga tror Anne-Liisa Uusikylä att det kommer att bli lätt att hitta nytt hem åt dem eftersom de är vackra i pälsen.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Diskussion om artikeln