Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Finland är ett mirakel" – enligt Åboprofessorn Jan Otto Andersson var det ingen självklarhet att Finland skulle bli ett modernt välfärdsland

Från 2021
Uppdaterad 06.12.2021 10:07.
Jan-Otto Andersson
Bildtext Själv nämner Andersson tryggheten och tilliten mellan finländarna som de saker som han värdesätter mest i dagens Finland.
Bild: Arash Matin / Yle

Professorn i nationalekonomi, Jan-Otto Andersson, kan sin statistik. Han har plöjt igenom åtskilliga rader av siffror och tabeller under sin karriär. Men det som han alltid fastnat för är jämförelser där lilla Finland klarat sig bäst i världen.

För honom har det varit viktigt att lyfta upp positiv Finlandsstatistik långt före det började kännas naturligt att skryta om sitt eget land.

– Det började på 1970-talet när World Economic Forum publicerade statistik där Finlands internationella konkurrenskraft rankades som bäst i världen. Det var något som jag blev intresserad av att titta närmare på.

– En intressant detalj var att Finland också under samma period var nummer ett då det kom till fackföreningarnas styrka. Och det här var ju lite motsägelsefullt med tanke på konkurrenskraften, påpekar Andersson.

"Lillebrorsrollen har varit till vår fördel"

Enligt Andersson var vi ända fram till 2000-talet väldigt blygsamma med att skryta om vårt eget land trots att siffrorna redan länge visat att Finland klarat sig bra i flera olika jämförelser. Som exempel nämner Andersson just konkurrenskraften, låg spädbarnsdödlighet, tillgången till rent dricksvatten och jämställdhet.

Finlands flagga.
Bild: Silja Viitala / Yle

– "Vårt land är fattigt, skall så bli" lyder en rad i nationalsången och det har länge varit inställningen här. Vi har varit lillebror till grannen Sverige och särskilt grannen i öst och man har känt sig lite pressad. Men det kanske har varit till vår fördel genom tiderna.

Finland har haft turen på sin sida

Andersson lyfter också upp faktumet att Finlands historia kantas av vändningar där landet haft turen på sin sida. Att Finland blev en del av Ryssland 1809 banade väg för den utveckling som ledde till Finlands självständighet. Att Finland klarat sig så bra efter sin självständighet kallar han för ett mirakel.

– Att Finland kunde behålla sin demokrati någotsånär under mellankrigstiden kan man kalla för ett litet mirakel. Och trots att vi deltog i andra världskriget på fel sida, så att säga, så blev vi aldrig ockuperade och bevarade någon form av demokrati.

En annan avgörande period för Finland var Kekkonenperioden då landet lyckades med att upprätthålla hyfsade relationer österut och samtidigt liera sig västerut, påpekar Andersson.

"De anställda i Finland har haft större möjligheter att påverka"

Enligt Andersson lades byggstenarna till Finlands framgångar redan tidigt.

– Vi var första landet i världen med en socialdemokratisk statsminister, först i världen med kvinnors rösträtt i val där kvinnor också var valbara.

Särskilt jämställdhet har spelat en stor roll i Finland.

– Vi var första landet i världen som samtidigt hade en kvinnlig statsminister och kvinnlig president.

Jan Otto Andersson lyfter själv upp en viktig poäng som enligt honom förklarar en del av den positiva utveckling som skett i Finland.

Industriarbetare i Sisus lastbilsfabrik i Karis.
Bildtext En högutbildad arbetskraft har varit viktig för Finlands framgång.
Bild: Yle/Malin Valtonen

– De anställda i Finland har haft större möjligheter att påverka företagen än i andra länder. Formellt har vi inte samma möjligheter som i Sverige och Tyskland. Men statistiken visar att de anställda i Finland har en trygghet och möjlighet att påverka.

Det betyder enligt Andersson att landet har snabbt kunnat göra teknologiska framsteg vilket i sin tur stärkt konkurrenskraften.

– Nuförtiden har vi en högutbildad arbetskraft och när man tittar på jämförelser om humankapital är Finland nummer ett.

Finlands framgångar är allmänt kända i dag

För drygt tio år sedan slutade Andersson samla på statistik om Finland, det hade blivit allmänt känt att Finland var ett toppland. Framförallt då det kom till jämförelser i till exempel skolframgång och trygghet.

– När Finland fyllde hundra år publicerade statistikcentralen en lång rad med fakta som skröt förskräckligt med hur bra det var i Finland, från vaggan till graven. Nuförtiden presenterar Business Finland goda nyheter från Finland varje vecka. Det är inte roligt att samla på statistik mera utan det är myndigheterna som sköter den biten.

Själv nämner Andersson tryggheten och tilliten mellan finländarna som de saker som han värdesätter mest i dagens Finland. Rent dricksvatten och fungerande vattenförsörjning är också saker som vi kan vara stolta över.