Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vaknade efter lettiska rivstarten – expertens farhåga efter stabila segern: Har det gått för bra?

Uppdaterad 05.12.2021 17:37.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland fortsätter att leverera i herrarnas innebandy-VM. Lettland började ivrigt, men innebandyherrarna tog till slut en rutinseger.

Lettland spelade sin match betydligt tidigare än Finland i går. Innebandyherrarna bjöd på en urladdning på lördagskvällen och den imponerande segern över Sverige verkade spöka i finländarnas ben när det var dags för ny match.

Joonas Kaltiainens VM-debut i finländska målet började motigt då han fick plocka bollen ur nätet redan efter 28 sekunder.

Lettland inledde med gasen i bottnen och fick ett tidigt kommando tack vare fysiskt spel. Finland fick upp farten mot slutet av första perioden och gick upp i 2–1-ledning efter kontringsmål av Rasmus Kainulainen och Ville Lastikka.

– De spelade bra och väldigt fysiskt. Vi var någon annanstans och markeringsspelet fungerade inte, säger förbundskapten Petteri Nykky till Yle om matchstarten.

Vann gruppen

Letterna kvitterade faktiskt matchen i början av nästa period genom Edgars Purins. Men letterna hade inte tillräckligt med energi för att kunna utmana i andra och tredje perioden.

I stället drog Finland ifrån. Både Justus Kainulainen och Lastikka blev tvåmålsskyttar i 7–2-segern.

– Det blev ändå en stabil insats. Lite onödigt många kontringar släppte vi dem till, men det är mänskligt, tycker Nykky.

Finland tog därmed hem sin grupp. Nästa match spelas på onsdag – det enda som Yle Urheilus expert Mikko Kohonen är orolig för är att det skulle ha gått för bra.

– Gruppspelet har gått jättebra. Om man ska vara rädd för något så är det väl att det gått för bra. Det kunde ha varit bra att ha gått igenom någon kris. Negativa känslor från dessa är något som går att utnyttja senare i turneringen, funderar experten.

– Nu gäller det att förstå att de viktiga matcherna börjar och att det är ett annat Sverige som väntar i slutspelet.

Resultat

Lettland–Finland 2–7 (1–2, 1–4, 0–1)

0.28 Armans Savins (Artis Raitums) 1–0

17.06 Rasmus Kainulainen (Mikko Hautaniemi) 1–1

18.36 Ville Lastikka (Joonas Pylsy) 1–2

21.24 Edgars Purins (Ralfs Orste) 2–2

25.01 Juha Kivilehto (Peter Kotilainen) 2–3

29.34 Justus Kainulainen (Tatu Väänänen) 2–4

32.26 Justus Kainulainen (Hautaniemi) 2–5

36.53 Lastikka (Mikko Leikkanen) 2–6

57.07 Sami Johansson (Eemeli Salin) 2–7

Målvakter:

Janis Salcevics LAT 9+9+3=21

Joonas Kaltiainen FIN 3+3+4=10

Publik: 2  307